Vol de Nuit | Guerlain

a storm is brewing, my Vol de Nuit[byP

VOL DE NUIT
Guerlain

1933
Eau de Toilette & Parfum
Parfymør: Jacques Guerlain.
Personlighet: Klassisk Guerlain, Grande, mektig, stemningsfull, levende, stolt, stormende, mystisk, drømmende, grønn/brun/grå, uforståelig vakker, en personlig piece of Heaven.
NOTEr: Sitrus fasett (HESPEREDIC) ; appelsin – mandarin – sitron – bergamot, appelsinblomst, JONQUIL/narcissus, aldehyder, galbanum, vanilje, krydder, eikemose, SANDeltre, ORRIS, MUSK.
Soundtrack VdN spirit /Eau de Toilette:
Cloud of Unknowing by Gorillaz feat Bobby Womack.
Soundtrack break my Heart, pierce my Soul, and let the rain fall:
Breathe Me by Sia.
Soundtrack timeless:
Solar Sailer composed by Daft Punk on Tron: Legacy.
Soundtrack personal choice: my Parfum, my Extrait:
Goodnight, Travel Well by The Killers.

“I’ts not my style in perfume at all, I love rich elegant leathers like Cuir de Russie, smoky complex tobacco/florals like the elegant Tabac Blond, and have almost a religious relationship with my chosen Serge Lutens; mystical, exotic and intelligent like the cool, disturbing and devastatingly beautiful Tubéreuse Criminelle, the sumptuously seducing Sarrasins and the ohh! soo dark shades of Rose de Nuit, not forgetting my first Lutens love, the veil of Fumerie Turque. But I just can’t help myself! Vol de Nuit is one of the most beautiful among perfumes, that really encapsulates and is in essence my very own soul, quiet and stormy, all at once. Can’t describe it though.. It’s just too beautiful to put into words..”

byP on perrfum|Pilgrimage: LONDON (in progress 75%)

Uansett, tiden er moden..
Ordene vil nok ikke strekke helt til, men jeg må bare feste noen på «papiret». For er det en duft som har ulmet latent i bakhodet hele denne sommeren, så er det Vol de Nuit.

Vi har brukt lang tid, Vol de Nuit og jeg.
Det er en av de store klassiske duftene som åpenbarer seg litt etter litt, og er man heldig kan test-reisen med den ene milliliteren ende, flakonger finner sin plass i hyllen, og en lojal, voksende, livslang kjærlighet kan begynne..

Vel ett år har nå gått siden kronjuvelen Vol de Nuit Parfum ble hentet hjem fra parfymehimmelen i London; Roja Dove Haute Parfumerie, Urban Retreat avdelingen i 5 etasje, Harrods.

Update 2014: Roja dove Haute Parfumerie er nå en del av Salon de Parfums i 6 etasje, Harrods. Guerlain har egen avdeling hvor jeg regner med Vol de Nuit Parfum er å finne.

Vol de Nuit ble til i 1933..
Ett tiår preget av alvor, depresjon, arbeidsløshet, forventning, krise, virkelighetsflukt, eventyr, og det store gapet mellom dyp fattigdom og enorm rikdom..

I følge populær Guerlain-legende, skal den korte romanen «Vol de Nuit» /Night Flight/Flyvere i Natten» (1931) av forfatter & pilot Antoine Saint-Exupéry («Den lille prinsen»), være inspirasjonskilden Jacques Guerlain destillerte om til de edle dråper gitt samme navn. Handlingen er dramatisk og full av tumulter, storm, fortvilelse, anger, heroisme, tragedie, håp, og ettertanke.

Parfymen Vol de Nuit er en homage til Saint-Exupéry, men også ett nikk og annerkjennelse av “den eventyrlige nye æraen” hvor “aviation”, kunsten å fly kommersielt ville for alvor binde verden nærmere sammen.

Guerlain Vol de Nuit Parfum (2010) er min “nøkkel” til denne vakre duften.
Eau de Toilette (2009) har i ettertid blitt mye mer satt pris på for det den er.

Vol de Nuit faller på huden kraftig & «moody».. jeg snuser.. snuser.. sukker.. snuser.. og prøver å fumle etter de rette ordene. Det er stille før stormen..

Starten åpenbarer en intens, rik, kompleks og umistakelig klassisk (Guerlain) duft. Lette aldehyder løfter komposisjonenn uten å gjøre for mye av seg selv. Parfum går omtrent rett på rik Galbanum-dominans.
Likevel hudnær i ekte extrait spirit.

Eau de Toilette har ett teppe av sitrusnoter (Hesperedic facet) over seg, som letter og gjør åpningen luftig. Har likevel god slagkraft (generøst sprayet på) første halve timen, roer seg betydelig ned etter. Beholder ett fint og merkbart duftslør.

Vol de Nuit fortsetter «mosegrønn», ikke mot det friske, heller mer mot det «mørke», aromatiske, «brune». «Broodingly» galbanum trer frem i senter; så vidt søtlig (saftige?) harpiks/sevje/trenoter med grønn bitterhet & «bite» gir spennende spesiell kontrast mellom det orientalske smoothe (vanilje, orris?) som lurer i basen under..

Eau de Toilette føles litt mer tørr ut, ikke så skarp og har noe mer søtlig over seg (som minner meg om rosiner). Er som letthetens åndedrag selv, i forhold til Parfum.

view12-the-sleat-peninsula-isle-of-skye-arroy-lathwell-flickr

En slags animalisme sniker seg innom Vol de Nuit Parfum; metallisk, nesten med en «olje» (marine?) kvalitet. Fremheves av og til veldig på huden min, og gir Vol de Nuit ett ekstra lite «purr», noe jeg etterhvert har funnet ut jeg liker. Merklig nok, så går tankene også til lær og.. pels?!
(Elegance, Opulence.. Decadence..)

Eau de Toilette er transparent og ganske hudnær. Har mer emphasis på de tørre harpiks/galbanum-notene og den orientalske basen Guerlain er kjent for skinner harmonisk gjennom, med en voksende pudret kvalitet.
Og med dette «lingering in the air», takker Eau de Toilette for seg..

Vol de Nuit Parfum beveger seg smoothly, omtrent umerket mot basen.
Noen blomsternoter flyver inn; klarer ikke å plukke ut hvilke, men de føles overmodne, glemt, blasse, melankolske, og «støvete». Animalismen tar en retning mot noe mer hudaktig i form av musk (ikke de rene «hvite») og sukker ellers på sitt siste (orientalske) vers.
Jeg snuser, nyter og er helt «utterly» blåst av sted!

Vol de Nuit Parfum fordamper så fullstendig bort, uten forvarsel, uten å gi beskjed.. Done.

Som med de fleste klassiske dufter, er reformulering uungåelig av så mange forskjellige grunner. Heldigvis for meg, så var det moderne Vol de Nuit (2009-10) jeg forelsket meg i. Og slik jeg har skjønt det, er den nye formuleringen tro sin «original» i større grad enn andre Guerlain-klassikere. Der igjen, «vintage» Vol de Nuit skal visst være «sheer heaven» blir det hvisket rundt om på diverse forum. Jeg tviler ikke, holder øynene åpne, men kan si meg storfornøyd med ny Parfum i boks.

For Vol de Nuit ble det laget en helt egen Parfum flakong, «Flacon Rayonnant» /Radiance, og 30 ml. versjonen brukes den dag i dag. Er ett fint eksempel på Art Deco, hvor både glass, farge, metall og «strålende» mønster-former (samt zebra-print på eske) smeltes sammen til en helhet med moderne spirit. Modner godt og tåler tidens tann.

Kvadratisk, med avskårne sider gjør flakongen til en åttekant. Fargen er mørk mosegrønn/smoky grå. Heldekt med «utskåret/preget» strålende mønster som minner om en helikopter-propeller bevegelse fryst i «slow motion», eller innsiden av en moderne fly-motor med «nese» i senter der duftens navn er plassert.

VOL DE NUIT er skåret ut av en sirkel i forgylt metall, minner om ett propell belte, og forsterker assosiasjonen: fly. «Juvelen» er toppet med en flat stopper i klart glass, dekt med en plate forgylt metall, hvor «Guerlain» er risset inn på fremsiden. En tvinnet fin bomulstråd i grønt/beige forsegler dette «fyldige» gyllen-grønne extraitet og må klippes for å kunne nyte Vol de Nuit Parfum.

Flakongen presenteres i en spesialeske av solid matt papp. Overdelen er dekt med zebraprint grafikk. Bunn er sort, «Guerlain» i gull-font er preget på fremsiden. Inni venter «Flacon Rayonnant» fylt til toppen med precious extrait, hvilende på sort plysj. Vilter, stilig og absolutt en ekstra “treat”!
Utgjør en fin ramme rundt opplevelsen «Parfum de Guerlain».

Refill-systemet “Habit de Fete” (kledd opp til fest?) er eneste form Vol de Nuit Eau de Toilette som selges i dag. Siste variant er av metall i gull, og kommer i en sylinderform med prikkede runde «vindu into the juice”. Innsiden er plastbelagt. Herligheten ender i en tung topp preget med Guerlain G-monogram. Beholderen kan enkelt skrues opp, en refill-flaske skiftes ut og er klar til bruk innen minuttet.
Habit de Fete for Eau de Toilette har en god størrelse som rommer 93 ml.

Dagens yttereske kommer i matte gulltoner med tre midtstilte vertikale “gullbåndstriper” og preget G-monogram segl. Brukes på de fleste av Guerlain’s produkter, med noen unntak som Shalimar. Opplyser om produktdetaljer og pakker det hele “neatly” sammen. Hvis det er preformulert herlighet man er ute etter, bør man unngå produkter pakket i denne.

Flere av Guerlain’s siste formulasjon Eau de Toilette, spesielt av klassikerne, er kjent for å ha mer eller mindre dårlig varighet på hud.
Vol de Nuit er ikke noe unntak der, og var lenge frustrerende siden huden min «drikker den opp». Bruker å spraye litt godt på, eller kombinere den med Parfum.

Når form og humør ikke er 101% og livets utfordringer virker vanskeligere enn normalt, er det Vol de Nuit som ofte har den egenskapen til å gjøre dagen litt bedre. Vol de Nuit virker tungt inn på humøret, kobler meg ihop med uante krefter og dytter meg rakrygget gjennom stormen. Samtidig så full med skjærende vakker melankolsk skjønnhet og mystikk som berører meg forbi all forstand, nesten i episke proporsjoner som ett mektig naturfenomen. Alt dette er så fantastisk samlet og holt på plass i en vakker liten unik glass-flakong (VdN Parfum).. Vol de Nuit er sannelig min lille «piece of heaven».

«break my Heart, pierce my Soul, and let the rain fall”

Vol De Nuit Parfum fåes i 30 ml. flakong.
Vol De Nuit Eau de toilette finnes i 93 ml. refillbar “Habit de fete”.
ikoniske “Bee bottles” er også tilgjengelig utvalgte steder fra 500 ml+

kilder: Boken “The Essence of Perfume” by Roja Dove, Guerlain.com, Guerlain flacon list, Escentual.com, Egne Observasjoner og erfaringer.
notes: boisdejasmin.typepad.com – Guerlain Vol de Nuit
music: Links to Spotify.
bilde 4: Outside my Window by c*elise on flickr
bilde 5: Cliffs of Mohr / Cliffs of Moher… by Christmas w/a K on flickr
bilde 8: View.. Sleat peninsula, Isle of Skye, Scotland by Roy Lathwell on flickr
bilde 9: View.. Sleat peninsula, Isle of Skye, Scotland by Roy Lathwell on flickr[remixed flipped byP
bilde 10: dark flowers (roses) by freeparking on flickr
bilde 12: Vol de Nuit Parfum de Guerlain Poster via Allposters.com
bilde 21: www.Guerlain.com
Reklame

4 kommentarer om “Vol de Nuit | Guerlain

 1. Veldig vakkert om en av de vakreste duftene 🙂 Fantastiske bilder og i det hele tatt veldig grundig og nydelig!!! Du har klart å få ned de rette ordene 🙂

  Historien bak tok meg med storm, før jeg i det hele tatt hadde prøvd Vol de Nuit. Duften fikk også overtaket på meg etterhvert, enten jeg ville eller ikke. Parfum er jo fantastisk da, og flakongen er bare noe av de lekreste 😀 Veldig spesiell og unik, og heldigvis sitter den støpt på huden min. Har et godt eksempel med en venninne av meg. Var helt fantastisk på huden hennes, selv om hun egentlig ikke ville like den. Gammel-dame-duft sa hun, men den er jo bare helt rå 😀

  1. Absolutt en av de vakreste! 🙂 Vanskelig å gjøre den justice, den er jo så «grande», men er fornøyd. Resten må man snuse seg frem til selv 😀 Synes bildene klaffet veldig. Tusen takk! 😉

   Ja, den er veldig fascinerende. Vanskelig å forestille seg verden da, men utrolig interessant å plukke opp noen bits’n pieces av historie her og der. For noen dufter de hadde! 😀
   Jeg prøvde også å finne en digital kopi av boken Vol de Nuit som jeg tenkte skulle slukes for enda mer «inside information», men må nok bestilles og taes igjen til høsten.

   Vol de Nuit brukte tid med meg også, men tok meg etterhver fullstendig over.
   Det var ikke gunstig å dabbeteste den flyktige Eau de Toilette, også om vinteren da, hvor huden min ikke greide å «varme» opp duften skikkelig. Heldigvis har den trukket meg tilbake gang etter gang, og ja.. 😀
   Du er heldig med EdT. altså, at den sitter så flott :mrgreen: Jeg har blitt vandt med den korte varigheten, sprayer heller litt bedre på. Parfum veier opp og er helt enig i at flakongen er utrolig flott, perfekt for Vol de Nuuiiiii 🙂

   Stilig eksempel, og det sier mye om hvor spesiell feel og stemning Vol de Nuit gir.
   Mer enn bare en «orientalsk chypre» fra 30tallet med galbanum overdose og pudderundertoner, for sure 😀 😀

 2. Flott omtale av en helt unik og nydelig duft! Drømmer om en flaske ren parfyme jeg også… Men EdT er mer enn flott nok 🙂

  1. Takk! Vol de Nuit inspirerer så til de grader!
   Håper det er en drøm som vil gå i oppfyllelse (tenker nok det en gang).
   EdT har sine styrker, noe jeg etterhvert har blitt oppmerksom på og ville ikke byttet den bort til fordel for Parfum. Jeg trenger til og med bacup snart, ca kun 40ml igjen av de hele 93mls!
   Er ellers på utkikk etter vintage EdT. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s