Voleur de Roses | L’Artisan Parfumeur

Voleur de Roses
L’Artisan Parfumeur

1993
Eau de Toilette
Perfumer: Michel Almairac
Personlighet: Mystisk, stemningsfull, dyp, jordnær, elektrisk, mørk rød/sort ethereal/ugripelig, moderne klassisk.
NOTEr: Bergamot, Rose, Plumme, Patchouli.
Soundtrack Personal Choice:
Running Up That Hill performed by Placebo.
Soundtrack Modern Classic:
Jynweythek Ylow by Aphex Twin.

..»Det andre “ukjente” jeg prøvde ut etter CdG, var L’Artisan Parfumeur. Der kom jeg over en rosebasert duft fra 1993 som tok meg med storm og stjal mitt hjerte, Voleur de Roses. Og slik startet min “dans på roser”, ett valg om å utforske en av de mest kjente, klassiske, variasjonsrike, komplekse, og mystiske blant blomster, Roser…» byP fra Lonestar Memories|Tauer Perfumes.

..og snust rundt om på rosebuskene, det har jeg sannelig gjort!
Har opplevd flere spennende «dark’n’dirty» roser verdt å gå i dybden i, lengte etter og til slutt sverge til. Få utvalgte favoritter har fått plass på flaske, noen er fylt i decanter. Det finnes fortsatt roser på vent i ønskelisten over flaskeverdige innkjøp, notabelt Serge Lutens Rose de nuit. Raske crush har utspilt seg og gir plass til nye flørter. Og de som ikke har begeistret og fungert på huden, har i det minste gitt meg en god pekepinn på hvordan jeg helst tar mine roser.

Rosen er en utømmelig kilde for inspirasjon, og en kompleks «ingrediens» med mange bruksområder. Dette gjenspeiles i det forbløffende enorme og varierte utvalget parfymer med denne universelt kjente blomsten som hovedpulsåre. Å finne den helt personlige «Drømmerosen» (og noen til på etterslep) er fullstendig mulig for de som ønsker det, krever bare en heftig dose god tålmodighet. Jeg har snust meg rosenrød og ett godt stykke på vei, men har fortsatt enda flere interessante rosebrygg tilgode..

Likevel trekkes jeg tilbake til denne «so it seems» enkle blandingen som er så mye større, så mye mer enn summen av sine deler (og note-remse).

Min første rose, en hjerte-tyv, en personlig klassiker..

En sommerdag uten sol.. Skyer, tunge som bly bryter opp etter å ha lagt lokk på jorden.. Sollyset skjærer intenst gjennom mørket og stikker i det påtrengende scenariet. Bakken hviler etter regnsalvenes nådeløse piskeslag. Luften er renset, spent, elektrisk.. Bulder i det fjerne..

Voleur de Roses begynner dramatisk rett på og setter en tydelig stemning fra første stund. «Parfymetåken» har falt og funnet seg tilrette på huden.. Rosen er «instantly» tilstede, men kvaliteten øverst er mineralsk, og så vidt over i det fuktige vegetale. Duften av frisk, nylig våt, varm, dampende jord dekker over, oppleves nesten sur/ladet og forsterker denne bokstavlig talt «down to earth» jordnære feelen.. og alt dette skjer utrolig nok med en følelse av luftig letthet.

Jeg kobler litt løsemiddel inn i den mineralske åpningen, som også kan snappes opp litt utover. Det er eimen av nymalte vinduskarmer, hvit, tykk, fyldig maling. Grunnen til dette er ganske enkel; vinduskarmene var nymalt og til tørk når jeg med «nyoppdaget-seriøs-hobby-spenthet», beundringsfrykt om du vil, åpnet konvolutten all the way from L’Artisan Parfumeur New York! (sjelden kost i de dager, pakke-strømmen har økt betraktelig siden..) og dabbet på mine første dråper Voleur de Roses on skin.. Ett vendepunkt!

Utviklingen går raskt videre. Noe av det sure mineralske i starten forsvinner omtrent helt, blir søtere og Voleur de Roses inntar sitt hjerte;
En spennende og sammenflettet combo av patchouli og rose med en nesten klassisk feel over seg, likevel fullstendig tidløs, dermed moderne.

Patchoulien er mest merkbar i begynnelsen, rå, og i retning kamfer, men såpass raffinert at den ikke «skremmer vekk» (med mindre patchouli er en no-no!-note). Gir en woody, gjerne maskulin edge til rosen..

Rosen på sin side er utrolig! Fyldig, saftig, crisp, dyp dyp rød, vil også si rå. Som revet fra sin tornebusk, og slengt hardt i våte bakken. Men det er den utsøkte kombinasjonen, blansert med finesse som virkelig er det magiske. Kjenner at ord faller flate..

Og slik fortsetter Voleur de Roses videre. Sødmen intensiveres etterhvert (plumme?) uten å bli verken sukkersøt eller klissete. Rosen popper frem innimellom når den får overmannet Patchoulien, og låner blandingen forskjellige interessante minifasetter som antydninger til rose-citrus, mandel/makron masse, en kopp sterk sort te, mineralske løsemiddelrester.. Virker forskjellig for hvert bruk & snus, som gir spenning og ett lite «suprise» moment. Visa versa, Patchoulien kommer frem med sin distinkte dype woodyness, og med det viskes Voleur de Roses ut på huden.. så alt for fort!

Men i det store og det hele så opplever jeg Voleur de Roses som en helhet, stort sett singulær og ganske transparent i utvikling fra hjertet og utover uten de store humørsvingningene. Man vet hva man kan vente seg når man rekker etter flasken.

L’Artisan Parfumeur har en sterk og gjenkjennelig profil på sin enorme linje parfymer. Minimalistisk og funksjonell, hvor alle dufter kommer i samme type flakong og innpakning. Noen få utgivelser er gitt en ekstra touch personlighet for å skille seg ut; Nuit de Tubèreuse, Al Oudh, Mûre et Musc Extrait, L’Eau de Jatamansi & Cõte d’Amour, «Harvest»-serien samt diverse «Extrême» editions.

L’Artisan Parfumeur’s signaturflakong er en enkel, slim, syv-kanet glassflaske (Heptagon Polygon).

En variasjon i topp forekommer avhengig av produksjons år. Den elste typen er «skapklinke»-formet og kommer i gullfarget plast (som vist over). Den oppdaterte toppen er mer tidløs og komplimenterer flakongen bedre ved å gjenta samme form, en syv-kantet «gullmutter» i noe som ser ut som metall. I siste «designtweak» er den gjort transparent, material ukjent. Toppen er preget med L’Artisan Parfumeur’s «Crest».

Individuell farget label-art er klistret vertikalt på sin utpregede plass, sidekanten som blir flakongens fremside. Gir oss duftens egne symbol, navn, og konsentrasjon. Voleur de Roses har en nesten «Crimson» dyprød fargekode og utsprunget gullrose som symbol.

«L’Artisan Parfumeur Paris» i kjent finskrift er også risset/frostet inn på en egen kant, som en signatur over det hele.
Yttereske kommer i sort matt papp, og gjentar flakongens labelart litt tydeligere.

Jeg står ved trappen.. spent, full av undring, nysgjerrighet og lengsel.. 

Voleur de Roses har en helt utrolig evne til å male med fantasien og setter tydelig stemning. For meg er den nesten blitt ett monument over duftreisen min så langt. Ofte minnes jeg på selve oppdagelsen av noe nytt.

Jeg transporteres tilbake og ser meg selv sitte der med 5 helt snåle parfymeprøver fra ett merke jeg aldri har hørt om før (men fristet til å prøve ut). Sitter der og snuser på ting som kjennes rare, men likevel så spennende, kaptiverende, godt, fælt og fullstendig annerledes enn hva som var normalkosten. Hektet!

Med sine fumer hentes dette sterket minnet frem;
følelsen av å falle fullstendig «utterly» pladask for en duft!

Voleur de Roses er min helt egne hemmelige og bortgjemte rosehage. På toppen av en åskam med majestetisk utsikt ligger den idyllisk til, helt på enden av en lang bratt trapp. Rammet inn i værbitt stein og innelåst bak ornament av jern..

Gjengrodd, vill og glemt, full av mystikk fra fordums tider. Jeg tror den tidligere har tilhørt ett palass.. Intense grønnfarger etter regnfall får rosene til å lyse opp, elektrisk, og pulserende som hjerteslag. De svaier perfekt i den milde brisen. Jorden dunster, en fin hvit tåke flyter lekende lett gjennom hagen og gir den endelige fantasifulle touchen på dette evig malende bildet, Voleur de Roses.

Voleur de Roses varer så utrolig kort på huden min, og massiv applikering må til (5-6 sprayer) med påfyll etter hvert om ønskelig. Er dessverre en «ripe i lakken» og hovedgrunnen til at jeg ventet så lenge med å hente meg en full flakong. Jeg får nyte fantasien min i omlag 4-6 timer, alt avhengig av vær. Har en luftig og lett sillage, passer perfekt til sommerbruk.

«L’Artisan Parfumeur Voleur de Roses (en personlig klassiker)
..en liten “secret” frittvoksende rosehage. Voleur de Roses har fulgt meg fra starten, og nå endelig fått sin fulle flaske etter to decanter på til sammen 16ml. Denne vil nok forfølge meg lenge..»

Voleur de Roses finnes i 100 ml.

noter: luckyscent.com
music: links to YouTube & Spotify.
bilde 2: Rainy day rose by slgckgc on flickr
bilde 6: DIY  by faungg on flickr
bilde 7: red velvet ande some droplets by Qi Wei Fong on flicr
bilde 12: untitled by R.I.Pienaar on flickr
bilde 13: secret garden by Andrew Pescod on flickr
bilde 14: Entry gate to rose garden by hoakley92 on flickr
Reklame

5 kommentarer om “Voleur de Roses | L’Artisan Parfumeur

 1. VELDIG treffende beskrivelse, og VELDIG vakkert arbeid byP 🙂 En av de få L’Artisan jeg vurderer flaske av, nettopp på grunn av kort varighet på huden. Liker mange fra merket jeg, men litt meningsløst når de bare forsvinner som røyk.

  Voleur de Roses har den raffinerte og maskuline patchouli’n jeg digger, og kombinert med mørk og dirty rose blir det komplett 😀 Fasinerende og mystisk, og du treffer som vanlig veldig godt med bildene dine 🙂

  1. Tusen takk, setter stor pris på det! 😀 Denne var vrien, spesielt på bildedelen.
   Nølte lenge og vel før jeg fant ut at det ble rimligere å skaffe seg en liten flaske, enn å fylle på med decanter hele tiden. Men, ja.. mange L’Artisans vil bare ikke sitte fast 😐 Er svært glad i Dzing! også, men der også.. dunster bort som dugg for solen, merker den sakte men sikkert forsvinner fra flaskelisten. Fant heldigvis Chanel Cuir de Russie 😉

   Enig! Kombinasjonen er bare helt utrolig, har funnet ut at det er den som virkelig treffer.
   Maner opp et utrolig spesifikt bilde for meg, og er ett strålende eksempel på hva ønsker meg i alle disse duuuuftene. 🙂

 2. Flott beskrivelse av en fantastisk duft, takk for at du sendte meg prøve på denne i fjor! 🙂 Og jeg er så utroooolig glad for at jeg ikke har problemer med varigheten på noen fra L’Artisan…

  I dag hadde Voleur de Roses passet perfekt egentlig, med vind og regn ute.

  1. Takk for det! and my pleasure 🙂
   Ja, det misunner jeg deg gruusomt for, jeg må stort sett dusje på og i tillegg ha påfyll med Voleur de Roses etter fire-fem timer om jeg vil ha en fulldags wear, ellers så blir det skift til noe annet. Tom Ford Noir de Noir gjør seg godt etterpå en varm sommer ettermiddags/kveld har jeg funnet ut 😉

   Jupps, det kan jeg tenke meg. Her ble det iallefall Vol de Nuit, og det var full klaff. 🙂

  2. Flere som er misunnelig her :mrgreen: Er jo så mange fantastiske fra L’Artisan, men blir for dumt når de borte vekk etter kort stund 😦

   Har vært fryktelig mye kald vind her på Østlandet også. Litt regn også, men den iskalde vinden er verst 😦 VIL HA SOMMER

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s