Opium | Yves Saint Laurent

Opium
Yves Saint Laurent

1977
Eau de Toilette, Eau de Parfum, Parfum
Parfymør: Jean-Louis Sieuzac & Raymond Chaillan.
Personlighet: Grande, forførende, decadent, provokativ, selvsikker, sensuell, rik, brennheit, klassisk, love/hate, rød.
Noter: Appelsin, plumme, kryddernellik (clove), koriander, pepper, laurbærblad (bay leaf) jasmin, rose, liljekonvall, nellik (carnation), kanel, fersken, iris rot (orris), treverk (sandeltre, sedertre, patchouli, vetiver), røkelse (opoponax, myrrh), amber (labdanum, benzoin), castoreum, musk.
Soundtrack spirit :
All Along The Watchtower (Alternate) by Jimi Hendrix.
Soundtrack modern feel :
Impressive Instant by Madonna.

Høsten er long gone for 2010, hvor ble den egentlig av?!
Vinteren snek seg innom før trærne i det hele tatt fikk kledd av seg sin flammende drakt. Snøen kom (gikk) og lavet tykt ned like grasiøst og florlett som alltid, og holdt seg dekkende på plass en ukes tid og skapte ett ganske komisk utrykk  der den la seg over høstlandskapet. Fornemmelse av vinter, høytid og  aktiviteter forbeholdt årets første måneder kom sigende uten å overraske alt for mye, men jeg merket at det til tider ble litt forvirring i kalenderen.
Naturlig nok tok snøen med seg kulden og vekket de dyprfyste minnene fra «istiden» tidlig i år, hvor opptil 18 minusgrader herjet stille intenst utenfor veggene. Bare tanken på det går gjennom marg og ben. Jeg har aldri vært en direkte frostpist, så nå var det vel på tide å bli det..med god grunn! 😀 BRRR!

Men det jeg også husker fra iskalde ferske 2010, er duftene jeg omga meg med. De heftigste, varmeste og råeste jeg taklet, kjente til og hadde i min besittelse! De oppfører seg riktig så fint i kuldegradene, hvor ting man ikke har lagt merke til før faller på plass, samtidig som de varmer rikelig.

Høytiden 2009 ble tilbrakt omtrent eksklusivt i Caron Tabac Blond Parfum, hvor hele 5 ml. forsvant innen måneden var over. Påfyll ble bestilt siste dagene av Desember. Store mengder «pure perfume/parfum/extrait» og selve duften Tabac Blond fikk avgjørende konsekvenser for min etterhvert så skumle og store forkjærlighet for «uberkonsentrert» bliss..

Det gikk mye i Serge Lutens Muscs Koublaï Khan når vinteren la seg hardt i Januar, og nyinnkjøpte Tauer Lonestar Memories og Une rose chyprée var absolutt gode tilskudd som jeg synes fungerer flottest om senhøst/vinteren.

Og oftere enn not; Chanel-rekken med klassisk eleganse i form av Cuir de Russie, Bois des Iles, N°22 (med innslag av N°5), som jeg etterhvert har erfart passer like perrrfekt året rundt, men hvor N°22 blir hakket mer sprayet på i vinterhalvåret. Kulden gjør noe med den..

Kjenner jeg skjelver litt på hendene her jeg sitter og skal til å skrive om denne store orientalske kalssikeren som har satt sine fumer fast på verdensminnet i over tre tiår..
Jeg må bare prøve siden jeg ikke får den ut av hodet. Opium Parfum har hatt førsteprioritet på hånden i snart en uke i strekk. Har til og med sett frem til å komme hjem etter dagens work, for å dabbe Opium på som en liten personlig treat til kvelden. Og for en treat det nå har utviklet seg til å bli..puur nytelse!

YSL Opium var i sin tid med på å komplementere og understreke en tidsepoke. Duften og imaget både traff stemningen og feelen blant folk, men var også en passende reaksjon på hvordan livet og samfunnet hadde utviklet seg til å bli. Opium fikk betydning for parfyme-trendene og duftene som ville komme de påfølgende ti årene etter dens launch.

Yves Saint Laurent gjorde Opium til sitt hjertebarn, og var fast bestemt på at den skulle bli en suksess selv om oreintalske dufter ikke var i vinden der og da. Storslåtte østlige inspirasjonskilder, med det fristende, forførende og sensuelle var i fokus. Hedonisme innhyllet i provoserende fremtoning tydeligst i navnvalget (og etterhvert markedsføringen) gjorde Opium nærmest til en bombe på parfymemarkedet når den ble lansert i 1977. Det skjedde med stor partyfaktor på skipet The Peking, pyntet oriental-style med bannere, Buddha og orkideer.

«Ripple-effekten» fløt inn i 80-tallet, og inspirerte nye høylytte orientalske dufter som Calvin Klein Obsession, Estée Lauder Cinnabar, Chanel Coco og kanskje muligens til slutt Christian Dior Poison selv? (som med nytt volum, ny odør og like heftig navn fikk verden til å gispe på nytt og vakte stor oppsikt). YSL Opium var en periode på alles lepper! (byster, øreflipper, håndledd, hals..)

I moderne tid er Opium blitt mye reformulert. Grunner til det kan være «forbudte» råmaterialer skiftes ut, kostnadskutt, forsøk på modernisering og booste popularitet osv. Behøver ikke alltid bety en negativ ting, men siste variant er omtalt som «en klassikers død» rundt om på forumene og parfymebloggene til de som har omfattende erfaring med duften. Har selv ikke snust på den enda. An obsession emerges..

* Trykk play, og skift fra 240p til 360p for bedre bildekvalitet på filmen.

update: Min opplevelse viser seg å være basert på en preformulert Opium Parfum prøve, kjøpt hos TPC November/Desember 2009. Merkbar forskjell mellom den og nye Parfum som er i salg nå.

Opium Parfum tennes ved første dabb på hud, og frigjører den typiske (og etterhvert så sinnsykt deilige) «parfum» odøren når alkoholen fordamper, som jeg også finner i flere klassiske parfymer. Opplever den som fet, myk, aldehydisk, smått pudret, og dyp, «loaded» med den aktuelle duften som gjør seg straks klar til å ta center stage!

Opium antennes stille, men melder sin pressense tydelig og selvsikkert. Ikke lenge etter er den i fyr og flamme.
Klassiske aldehyder, med soft, myk utførelse og en rekke varme krydder fyller nesen min noe så til de grader. Antydende underliggende sødme sniker opp, skaper noe mer fyldig så det ikke blir «krydderskap»-tørt. Kanel stikker seg ut blandt fumene, men siden Opium virker så kompleks er det vanskelig å merke annet her. Pepper setter en spiss, og stikker litt… but I don’t mind og snuser videre som besatt og lar tankene vandre..

Jeg transporteres til ett mindre, mystisk og drømmende lokale, en hemmelig klubb. Overdådig dekorert i Østens ornamenterte estetikk, intenst rødt, gull og druknet i mørke kun opplyst av gylne flakkende lysflash fra dansende vokslys.
Skyggene hvisker og lokker med sine forførende hemmligheter, og frister med begjær.. Hvit røyk dekker som dis og flyter tungt som røkelse gjennom lokalet. Luften føles varm, tung, og har en intens aroma. Duften fyller kroppen, nytes inn i lange drag, nesten til det punkt hvor hodet kjennes tungt..

De spisse albuene myknes, pikante noter roer seg men beholder sin brennende feel, incensy og røykfull, med lett innslag av abstrakte blomster. Aner så vidt kryddernellik/carnation. Snuser jeg intest og lenge nok så mener jeg å kjenne konturene av en rose. Denne delen av Opium føles veldig privat, kjenner øretippene blir litt varme.. Frekk!

Så er det klart for stor nytelse i det Opium Parfum begynner sin drydown.
«Smooth» blir stikkordet her.
Varm, deilig labdanum amber, halvsøt, balsamisk og vaniljeaktig, mikset lett med himmelsk jordnær opoponax og benzoin tar over showet og pusher alle heftige krydder i bakgrunnen. Litt behagelig metallisk animalisme sniker seg inn, skaper fin kontrast. Varer lenge slik, forandrer seg smått innimellom.
Opium brenner ut til siste gnistrende slutt. Jeg kjenner lette krydder i sursøtlig amber og musk dagen etter, nok til å vekke minnet om den storhet som utfoldet seg på hånden min kvelden før..og jeg dabber på nytt enda en gang..
YSLOPIUMPARFUM

Flakongen til Opium Parfum hyller orienten like mye som duften selv og sementerer ytterligere Yves Saint Laurent’s fascinasjon av mystiske østen. Designet av Pierre Dinard med japansk Inrō som inspirasjon for utformingen, og den intense rødfargen er hentet fra kinesiske lakkarbeid.

Inrō er kort forklart en rad med flere sammenhengende smådeler som totalt utgjør en liten eske, hvor hver del fungerer som en liten lomme. En snor er tredd gjennom delene på begge side og er knytet på en spesiell måte og fungerer som åpne/låse mekanisme. Ble også ofte dekorert med tradisjonsrike kunstverk, og behandlet med en vakker overflatebehandling. En Inrō ble brukt til å oppbevare småsaker som f.eks tabletter, små verdisaker, tobakk, kanskje til og med parfyme…nesten på samme måte som vi bruker lommer/bagger/vesker i dag.

En gyllen sol, ett vindu inn, er dekorativt høyrestilt plassert midt på flakongen og holder oss orientert om innholdet. Sort tvunnet hyssing øverst gjennomtrenger «dabberen» og fungerer som både håndtak og lås, samt påfølgende hyssing går gjennom sidene på flakongen og går nederst ut i ett endestykke i gull (med nesten samme form som en valmue/poppy-frøpose) og ender i en dekorativ dusk/tassel, alt tro sin inspirasjonskilde. Flakongen er toppet med en transparent halvsirkel-formet dabber, dekorert med en gullstripe. YSL-grafikk og duftens navn og konsentrasjon er preget på tydelig, også dekadent i gull. Ytteresken er formet i en spiss oval, og er et ekko av dens innehold, i tillegg med ekstra grafikk av blad i gull som enda ett statement.. Opium, ett objekt til begjær!

Jeg har ikke testet EdT. og EdP. av Opium grundig nok til å trekke paraleller enda, men vil tro at Opium Parfum er den mest intime og private opplevelsen av duften. Selv om den merkes i mystiske vindkast meteren fra dabbede hånden (og har definitivt sin slagkraft) så holder den seg nært det «personlige rom» og eleverer lett over huden.

Opium’s kontrovers og flørting med det forbudte har en viss allure på meg, tror den har det på de fleste. Gir næring til «rebellen mot det A4». Men det som tiltrekker meg mest, er selve utfordringen Opium, motpolen til dagens subtile, lette og snille dufter. Oppgaven blir å prøve å få dette monsteret av en duft til å komplettere positivt, worke sitt mojo på humør, gi meg kraft og energi, og skape mektige, spennende og minneverdige opplevelser. Likte den godt i begynnelsen, men at den skulle bli en så stor nytelse, og avhengighet (pardon the pun) var jeg ikke helt forberedt på. Kanskje det er Opium’s lille pay-back på meg, og en advarsel om at den egentlig ikke kan temmes og tvinnes rundt lillefingeren..men lar seg gjerne beundre, senere elskes..om jeg har det som skal til. Føler jeg kan bære Parfum stolt med rak rygg og glimt i øyet, men blir den en del av meg? Eller er jeg bare Opium’s slave..?

Det finnes en helt annen duft som har liknende effekt på meg som YSL Opium. Tom Ford Black Orchid..

Det viser seg at prøven min med Opium Parfum daterer seg omtrent på datoen ett år nå i skrivende stund 😯 .
Veldig spesielt og ganske artig, men ikke så overraskende kanskje..?
Jeg er uansett overbevist, denne store duften er det som skal til for å overleve kuldegradene i år! Fortjener absolutt en plass i samlingen, så spørs det da..

Opium Parfum kommer i 7,5 ml, 15 ml. og 30 ml.
Opium finnes også i konsentrasjonene EdT. og EdP.
Påfølgene YSL Opium-duftende bodyprodukter kompletterer parfymen.

noter: Now Smell This
kilder: wikipedia.org – Opium (perfume), basenotes.net – Opium, boken «The Essence of Perfume» by Roja Dove, egne erfaringer.
kilder Inrō: wikipedia.org
bilde 4: Red Candles by faungg on flickr
bilde 5 & 10: YSL.com Beauty & Fragrance – Opium Parfum
film: link til YouTube, en av mange Opium reklamer.
bilde 7: The Red Room Revisited by Stuck in Customs on flickr
bilde 8: The Red Room by Stuck in Customs on flickr
bilde 11: Inrō 18th-20th century A.D. by Bookchen on flickr
bilde 12: Flacon design Pierre Dinand – YSL Opium Parfum
Andre bilde utover dette er fotografert og laget av Per Christian H.
Reklame

8 kommentarer om “Opium | Yves Saint Laurent

 1. Som vanlig en treffende beskrivelse, med perfekte illustrasjoner 🙂 Nå har du fått meg hektet og besatt (og det burde jeg ikke bli, etter å ha fått servert regning på Mastercard i dag .. 😯 )

  Bomber som Cinnabar, Youth Dew og Shalimar var noe jeg brukte på 80 tallet, men kom til et metningspunkt. Opium og Poison brukte jeg aldri, siden «alle» brukte de 😀 Mye av grunnen til at jeg forlot de tunge duftene, var svangerskap, baby- og småbarnstid i mange år. Var en fase i livet hvor tunge krydrede parfymer ble helt feil. Nå er jeg tilbake i stor stil 😀 Uten å være helt sikker, har jeg mest lyst på Opium Parfum (har tittet litt rundt ja 😳 )

  1. Takk, fikk etterhvert flere ganske spesifikke bilder dettende ned i hodet av Opium, var vanskelig å finne akkurat treffende nok bilder til å vise, men ble fornøyd til slutt 😀
   Uff da, besettelser kan fort bli kostbare saker, tror min regning kommer i morgen 😳 😆 men besettelsene lover jo mye morro da 😀 Også er jo dette akkurat riktige duften å besettes om nå i kuldegradene, her kan man henge seg opp i det meste.
   Øyner veldig Parfum her også… 😳

   Spennende erfaringer!
   Min parfymevandring er såpass ny (selv om det begynner å bli noen år) så jeg har ikke noe forhold til noen av disse fra før, mye også på grunn av at de lå på «andre siden» av parfymeriet. Det er litt av en oppdagelse og etterhvert nytelse å snuse på flere av disse du nevner, både på godt og vondt.
   Men hjelpe meg, det måtte ha oost grundig når «alle» hadde slike bomber på seg på 80tallet. Kan bare tenke meg stresselementene, i heisen, i bilen, på toget, i køene..wow!

   Glad jeg kan nyte Opium i fred og ro nå, har allerede fått en positiv kommentar 😉
   Blir nok bare en vinteraffære, men har på følelsen den blir langvarig 😀

 2. Flott omtale! Jeg har ikke helt blitt venn med Opium ennå, men prøver stadig vekk. Har kun testet EdT.

  Jeg brukte jo heller ikke noen av disse på 80-tallet. Var for ung, de fantes ikke i parfymeriet her, eller jeg syntes de var for tunge. Moro å oppdage dem nå når de har blitt litt mer obskure. Må ha vært heftig på bussen i en periode der, når alle gikk med Poison og Opium, hehe.

  Og kredittkortregningen min har jeg ikke lyst å tenke på en gang.

  1. Takk! 😀
   Ikke en lett duft å komme overens med nei, men utrolig flott når den begynner å feste seg. Husker ikke EdT. og det blir nok en liten stund til jeg får teste EdP. Men Parfum altså.. 😯

   Hadde vært interessant å tatt en tur tilbake i «tidsmaskinen» ja.. Men kanskje like greit å la være 😆 Blir litt skremt når jeg kjenner en heftig applikert duft på en enkelt person (men snuser på «scent trailet» i fascinasjon etterpå). Hvis alle skulle duftet såpass tøft, daa 😯 Tror jeg hadde gjemt meg 😆
   Glad jeg/vi får ha Opium i fred nå, ja. Morro hvor «redd» folk er for disse i dag, likevel så selger de.. 8O.

   With you there, men…like greit å få regningene unnagjort før det blir julehandlet mer. 🙂

 3. har du fått konvolutten fra meg? fyllte ett av rørene dine med Opium eau d’été, så får du prøve den også! jeg liker den veldig godt ut på senvinteren siden den har friske toppnoter som peker framover mot varme!

  1. Jeg hentet den nå nettopp, og fikk en WOW! opplevelse. Fantastisk kul pose 😀 😉 Tusen takk!
   Så spennende ut prøvene, skal teste litt nå til kvelden mens jeg finner meg en «orientalsk» eller asiatisk film å slappe av med. 🙂
   Vurderer å ta noen sprayer av den nye Opiumen også, ser ikke ut til at strawberryNET vil ha den tilbake 🙄

 4. Denne posten har jeg lest maaange ganger, den er så flott – med nydelige bilder og det hele, rene kunstverket. Musikkvalget er det heller ikke noe å si på 😉
  Kjenner vibbene fra Opium helt hit- herlig!

  1. Setter utrolig stor pris på den tilbakemeldingen, Tusen takk! 😀
   Var både skummelt og krevende og skulle ta for seg en såpass stor og velkjent duft, men etterhvert så bare føltes det naturlig og riktig. 🙂
   Hehe, musikken var en utfordring, syntes det måtte noe «stort» til for å matche Opium. Fornøyd 🙂
   😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s