feel|COMFORT

Dagene begynner å bli kortere. Klokken er ikke rundet mer enn 20:00 før det er bekmørkt ute. Trøttheten kommer sigende oftere. Jeg savner de lange lyse sommerdagene, men nyter det lys av dag som fortsatt finnes. Oktober er godt i gang, og det vises; Naturen er i gull, fyr og flamme. Det beste høsten har å gi, høstes nå inn i form av frukter, inntrykk, turer og bilder..

Varme, fyldige, rike og krydrede dufter blir oftere dagens valg, og en høstparfyme-garderobe begynner smått å ta form. Selv om jeg ikke tenker direkte så langt enda, hører jeg hvisking og tisking om ja..en høytid vi gjerne skulle ha sluppet å få prakket på oss før ut i November en gang.. Brusen er allerede i butikkhyllene 😯 og jeg innrømmer at jeg har snik-nippet litt på den 😳 Uken går tregt, men tiden flyr!

Når ting blir litt slitsomt og humøret til å bære en ekstra spennende, gjerne krevende parfyme ikke er helt til stede, flykter jeg til spesielle behagelige dufter som kan gå under kategorien «Comfort Scents»; duftene jeg dusjer på meg uten å tenke! (så mye..)

comfort / komfort = Contentment, ease. Consolation. Relief or satisfaction.. hjelpemidler som gjør ting lettvint og behagelig, bekvemmelighet, luksus..
wiktionary.org & Farlex TheFreeDictionary.com

Noen dager trenger vi bare å stresse ned, slappe helt av, kose oss og sette livets større utfordringer på vent noen timer. For å få til dette, har vi ofte våre helt egne små vaner som fremmer denne positive sinnsstemningen, som igjen kan gi overskudd og får oss til å mestre det meste.

«Comfort Food» eller kosemat er mest sannsynligvis det vi først tenker på når Comfort Scent nevnes. Stort sett tvers over, betyr dette noe som enkelt og greit bare er deilig, gjerne ekstra godt! Vi kan egentlig dra den lett over til Comfort Scent, koseduft, selv om det blir i en litt mer nyansert betydning. Alle har sine helt egne oppfatninger, smak & behag om hva som skal til for å trigge kosen..

En koseduft skal bare behage og gjøre dagen litt bedre, uansett hva den måtte bringe og inneholde. Den behøver ikke å være komplissert eller kompleks i det hele. Ofte er det de enkle, gode duftene som går igjen som typiske valg.

Kanskje er det litt energi, piff og styrke som trengs en trøtt dag hvor avtaleboken er fullbooket, eller en beskyttende rustning når man skal «ut i krigen» å kjempe. Av og til er en myk, fluffy dyne deilig å pakke seg godt inni de dagene hvor for eksempel helsen ikke er på plass fulle 100%. Duften av hjemme – (ofte bakverk.. eller nytraktet kaffe) kan også være beroligende.

L’Ombre Fauve|Parfumerie Generale

Komfort faktor: Alltid garantert suksess, min rustning, min dyne..min elskling!

En absolutt elskverdig favoritt og en jeg ikke kan tenke meg uten. I tillegg til å være en spennende og interessant duft, stappfull av kvalitetsråvarer som kan studeres grundig, er den også deilig og flott som komfortduft. Det er null problem å spraye den på, varer hele dagen og garanterer suksess, får også positiv oppmerksomhet. Jeg pakker meg inn i den, deilig og myk. Amber med vaniljetendenser og honning er skremmende flotte saker, og appelerer til meg. Akkurat passe søtt, uten å bli kvalmende. L’Ombre Fauve er min rustning, og min dyne. Det skal mye til for å motså dette «beistets» sjarme, når man først har falt..

Black Orchid|TOM FORD

Komfort faktor: Lukseriøst begjær.. Spoil yourself!

Black Orchid og jeg har en komplisert og lang historie. Med sin narkotiske evigvarende rike duft har den festet ett jerngrep om meg. Er heller ikke overrasket over at noe av grunnen til det skyldes noe jeg kjenner som minner meg om sjokolade i starten, (trøffel?) som er mitt favorittsnop. Black Orchid er luksus, begjær og min lille mørke hemmelighet.. Når den først sprayes på, vil den ikke av og fester seg i alt den kommer over. Black Orchid kommer oftest på om kvelden, og er en jeg kan ta med til sengs 😉

Tips til de som har blitt forført: Når man først skal skjemme seg bort, hvorfor ikke gjøre det med stil?! Black Orchid kommer med tilhørende «pamper» produkter, som for eksempel Black Orchid Finishing Oil. Etterlater huden silkemyk og lett «scented». Ellers finnes Hair Mist og Body lotion, snapp dem med når muligheten presenterer seg 😉

Bornéo 1834|Serge Lutens

Komfort faktor: «Effortless styleishness»..

Bornéo 1834 er mye spesielt, og asbolutt ikke den enkleste duften man kan velge å spraye på.
Likevel er opplevelsen  jeg får av Bornéo 1834 summa sumarium; ren komfort. Igjen er det sjokolade, denne gangen mørk, bitter og usøt kombinert med luftig tørr patchouli som er det avgjørende. Serge Lutens & Christopher Sheldrake er jo mestere i style! Jeg føler meg «effortlessly chic» eller på morsmålet: stilig uten å arbeide for det. Rett og slett en deilig oppløftende følelse!

Jubilation 25|Amouage

Komfort: Dryppende luksus av fantastisk kvalitet..

Når sant skal sies, så er jeg blitt en kresen bortskjemt fyr i duftveien. Det er jo egentlig  uungåelig etter alt det deiliglekre vi utsetter oss for hver eneste gang vi åpner en ny prøve med en duftoppdagelse vi har gledd og gruet oss til.Amouage var jeg skeptisk til i starten, mye på grunn av salig høy pris og alt for mange positive duftanmeldelser 🙂
Jeg er så glad jeg til slutt lot meg friste av Amouage entusiastene her i Norge. Amouage tar alle pengene du legger ut for duften, destillerer de og propper hver eneste dråpe ned i «juicen»..

..»Amouage Jubilation 25 er så kompleks og har så mange lag at jeg blir svimmel. (selv om duften er utsøk blandet og enkel å bære.) Eneste jeg greier å beskrive av den er en subtil, nydelig og narkotisk sval røkelse som hyller om hud. Føler meg dyppet i ren luksus, for noen råvarer!»..

utdrag fra kommentar byP over på parfymesnakk

Det sier vel det meste om den komforten. Jubilation 25 er nytelse! Decanten min slukes, både til hverdags, kveldskos og er sikkert perrrfekt til mer formelle festligheter. Amouagen her er verdt sin fulle flaske, gleder meg til dagen jeg holder den i hånden. Det må være noe helt spesielt!

Tips: Visse likheter kan finnes i Rochas Femme, og MDCI Enlèvement au Sérail og er verdt en test hvis Amouage Jubilation 25 ikke faller i smak.

Like This|Etat Libre d’Orange x Tilda Swinton

Komfort faktor: Hjertevarm, kos og god.

..»Men til syvende og sist, så er det selve duften Like This jeg har falt fullstendig hodestups for og den følelsen den effektivt gir meg; en intens men behagelig koslig varme som frister til bruk.

Like This er lett å bære, varer lenge og skiller seg ut uten å skremme vekk. Gjør heller det motsatte, står med armene åpne klare til å omfavne.. Passer ekstra godt nå til høsten»…

byP.

Like This må jo være komfortduftenes komfort duft..
Den forsvinner med rekordfart, og det uten at jeg merker det! Vet at jeg har tilbrakt flere ettermiddager og kvelder i Like This! Even as I type.. 😯

Prada

Komfort faktor: Stil, deiliglekkert, omgjengelig, sikker vinner, allsidig..

…minimalistisk, delikat, elegant, transparent, distinktiv, ren, sofistikert, understated, «less is more»..

Jeg kan sikkert remse opp flere beskrivende ord om Prada sin linje flotte dufter. Hovedsakelig så er de lette å like, enkle å bruke og anvendelige til det meste samtidig som de er tidløse og riktig så stilfulle. Har sanket enormt med kompliment når jeg har på Prada. Opplever at de omhyller meg med ett behagelig slør duft, nesten som ett ekstra lag hud eller glød/duftaura. Det føles ikke ut som det er en parfyme man går med, heller mer i retning naturlig skinscent. Varigheten de fleste brillierer med er også ett pluss, de trenger sjelden oppfriskning utover dagen.

Infusion d’Iris

Den første og største «falt-pladask»en. Det er en fordel å like denne siden den har satt standarden som går igjen i Daniela Andrier’s videre kreasjoner for Prada. Infusion d’Iris er perfekt til vår sommer, men er like elegant og sofistikert, kanskje også litt ekstra skjør om vinteren. Den gjør meg glad når jeg orker lite, fungerer perfekt som støtte når jeg er syk, og er en sikker vinner de dagene man ikke kan parfymere seg for godt.

Infusion d’Homme

Oppdaget den i Paris, siden den var en nyhet akkurat da. Infusion d’Homme fokuserer mer på det «rene» og er for meg den perfekte hvite skjorte. Dette er duften som går til alt fra jobb, møter, festligheter, begravelse..ja life 😀 og er like flott hver eneste gang. Absolutt en god komfort å ha parat, og varigheten er upåklagelig til en så florlett duft å være!

Infusion de Fleur d’Oranger

Dette er omtrent min perfekte appelsinblomst. Skjør, transparent, ren, såpete og naturtro, uten ett eneste kjedelig bein i seg. Når denne pakkes frem er det vår og sommerglede i luften, minner meg om lysere tider og gjør meg rett og slett lettere til sinns.

L’Eau Ambrée

Er vel nesten umulig å ikke like denne, hvis man liker de tre over? L’Eau Ambrée føles ut som en god miks av Infusion d’Iris, Infusion d’Homme og Prada Amber pour homme. Deilig transparent, har en varme og duftaura som kan gløde opp både i tannlegestolen og på fest.. Kanskje hakket mer elegant enn de nevnt over.

Shalimar|Guerlain

Komfort faktor: Nytelse..

Ett ikon, en ode til udødelig kjærlighet og en klassiker. Like aktuell i dag som for 85 år siden! Shalimar har ektefeller, elskere, beundrere og «haters» kloden rundt.

For meg så blir Shalimar den beste vaniljebaserte duften jeg får (så langt) . Den er spennende, interessant, STOR (romfyllende – ett duftslør med rekkevidde) og sitter ellers som støpt på huden min. Av og til får jeg craver på vanilje, og da er Shalimar rett og slett en ren nytelse, spesielt Parfum. Ikke akkurat hverdagskost, men passer absolutt inn under komforduft siden det eneste jeg vil ha når jeg sprayer på Shalimar er klassisk Guerlain vanilje luksus pampering.

Mulige fremtidige komfortduft favoritter..?

Tauer Perfumes Une rose Vermeille
Flørtende feminin, yndig og sprudlende rose, makroner, strikk, og Paris om høsten.. Er betatt! og den bare funker for meg av en eller annen rar grunn.

Frederic Malle Musc Ravageur
Hinter til Shalimar, musky og fin, blir hudvennlig og varm på meg. En duft som også tåler litt «svettearbeid» og gjør seg bedre med litt HEAT. (Joda, jeg hiver noe på selv om jeg bare skal ut å gå 🙄 😀 )

Serge Lutens Fille en aiguilles
Flott, transparent og enkelt deilig. En type «kjøp med første sniff» – duft. Trodde aldri jeg skulle falle for noe med furunål. Opplever også en skjør styrke, og en tanke nostalgi.

Serge Lutens Un bois vanille
Ikke helt min type duft, litt for feminin? Flott vanilje, smoky, lakris, woody, behagelig.. sikkert en vinner for de som er så heldig å kunne tre på seg Un bois vanille uten betenkeligheter. Jeg hadde ikke hatt noe imot å være i nærheten iallefall! 😉

En slags konklusjon..

Det er egentlig passende at jeg skriver om komfortdufter nå. Har merket meg at det er nesten bare slike jeg har brukt hele den siste uken. Denne tiden på året har en spesiell effekt, man er litt sånn i limbo mellom høst og vinter. Ble ganske overrasket når jeg kunne dra på meg en av de tykkeste ulljakkene mine i går uten å krepere..

* Merker at amber, honning og vanilje tilfredstiller behovet for noe deilig. Faller oftere også for søtere dufter, med en svak gourmet og «foody» swung (varmt bakverk, krydderbrød, te, mandler, marsipan, kakao og sjokolade..). Disse er nytelse, og er oftere på om kvelden etter en lang dag, gjerne kun for meg selv.

* De andre er enten transparente, subtile og rene i dufttolkningen. Lite kompliserte og gir meg ikke hodebry. Tilfører også en understated lukseriøs feel i all enkelhet. Jeg tenker sjelden på annet enn jeg dufter godt og flott, med «sway».

* Den siste kategorien blir de som er superlukseriøse, rike, komplekse og stappede full av kvalitetsråvarer (og ellers sviindyre 🙄 ). De er en ren fryd å spraye på når humøret er på plass. Jeg får brilliere ekstra med mine duftkunnskaper og virkelig bruse med fjær..øhh.. «fumene». 😀
Ofte full klaff, og sikker suksess.

Håper alle får en God helg! 🙂
Hva er dine «comfort scents» ?
Dropp gjerne en kommentar eller to 😉

Anbefalt lesing om «comfort scents» på Now Smell This.
Takk til Britt Åse for ett «deiliglekkert» ord 😉
bilde 4: Wine by quacktaculous on flickr
bilde 5: Macaroons by Idiolector on flickr
Reklame

10 kommentarer om “feel|COMFORT

 1. Det går mye i komfortdufter her også om dagen, har nok noe med været å gjøre! Trenger parfymer som fungerer som antistress eller varme pledd 🙂

  Mange av komfortduftene mine er varme, smoky og litt foody, men har også noen som er lette å bruke fordi de er relativt nøytrale og passer til alt.

  Her er en liten liste iallfall:
  Rochas Femme
  Hermes Vetiver Tonka
  L’Artisan Tea for Two
  L’Artisan Safran Troublant
  SL Fumerie Turque
  SL Douce Amere
  Bulgaria Omnia
  PG L’Ombre Fauve
  Guerlain Shalimar
  ELdO Like This
  Chanel Bois des Iles
  Chanel No 5 Eau Premiere
  DelRae Mythique

  Men den siste uka har Etro Sandalo vært kongen av komfortdufter, har tatt den på meg hver dag etter jobb 🙂 Tror nok Une Rose Vermeille også kan komme inn under denne kategorien etter hvert, den er nydelig.

  1. Det virker som om tiden for de duftene er perfekt nå. Reagerer spesielt på at det har ganske plutselig blitt så kjølig og kaldt i været her 😯

   Det var en flott liste du hadde! Mange gode tips 🙂
   Har også flere på den som favoritter. Fumerie Turque for eksempel er en stilfull flott smoky og deilig sak som passer til de fleste anledninger.
   Har fått veldig sansen for Tea for Two 😀 og får kanskje litt mer smoky «stearinlys» enn te i den som bare er hærlig.
   Chanel Bosi des Iles må jeg skaffe meg en ny decant av, for den er jo bare fantastisk til alt egentlig.
   Gleder meg til det blir snø, da skal jeg brilliere med Chanel No22. Er ikke sikker på hvorfor jeg tenker «vinter» om den. sikkert fordi jeg oppdaget den da.

   Høres ut som en som er verdig testlisteplass iallefall 🙂
   URV er fin altså, er litt smått forelsket i den. Tror det bare blir en kortvarig romanse, kanskje en decant uti. Hvem vet?! 🙂

 2. Ååååh, jeg glemte jo SL Muscs Koublai Khan og Miller Harris L’Air de Rien! Og dagens duft, PdN Sacrebleu 🙂

  Jeg er usikker på om jeg kommer til å kjøpe flaske av URV. Den er fin, men tviler på jeg vil bruke den veldig ofte. Tar gjerne en flaske om jeg vinner på bloggen til Tauer, hehe. Den er forøvrig en av svært få parfymer som har fått godkjent av broren min. Den var ifølge ham bedre enn de fleste jeg har på, men kanskje litt useriøs – som klassefest i 6. klasse 😆

  1. Hehe 🙂 Ja den er jo fin! Det finnes så mange med andre ord.

   Tror ikke det blir flaske her heller, men vil noen gi den til meg så er det helt ok 😀
   Den er jo litt sånn leken og ung 😉

   Den eneste som fikk godkjent altså.
   og vi som alltid dufter så godt.. 😆 😉

 3. Åååå, jeg er så enig så enig 😀 Komfort-dufter er så mye mer enn bare de lune og trygge. De hører med de også, men rett og slett alt som gir oss en god følelse. Gir oss det vi trenger der og da. Bas de soie blir vel ikke akkurat omtalt som komfort-duft, men fungerer slik for meg 😀 Gir meg masse positiv energi, og gir meg følelsen av å være superdelikat.

  Vi har mange til felles i denne kategorien. Akkurat Black Orchid er i tøffeste laget for meg da. Blir langt fra komfort 😆 Lekker og luksuriøs er den iallefall, og jeg kjøpte den raskt etter et lite sniff. Måtte bare ha den 😀

  Forstår godt det lune med L’Ombre Fauve. Jeg har nok ganske mange i den «lune» kategorien, og synes nok Farnesiana og L’Heure Blue er de aller luneste og mest sentimentale.

  Ja, her har du en av Amouage entusiastene 😀 Mmmmmmm .. for en deilig luksus! Tror Jubilation 25 står øverst på lista blant dem.

  Like This er komfortduftenes komfort duft så klart 😀

  Helt enig om Prada også, og appelsinblomsten er favoritten av dem alle. Prada ellers også – De er ukompliserte, men langt fra kjedelige.

  Bornéo 1834 er ikke den enkleste nei, faktisk såpass at jeg overlater den til dere gutta. Digger den rått, men når menn sier jeg lukter som et askebeger osv .. 😦 Passer bedre på menn tror jeg 😆

  Shalimar er noe av de flotteste jeg vet om, men er ikke en komfort-duft for meg. Er såpass krevende, at dagsformen må være helt på topp for å takle den. Det har iallefall vært slik, men lenge siden jeg har brukt den. Shalimar Light har gått greit. Fille en aiguilles og Un bois Vanille er deilige komfort-dufter også 😀

  Foruten de jeg har nevnt:
  Komfort ved MANGE minusgrader: DK – Black Cashmere samt flere andre med hot amber og krydder.
  Komfort ved MANGE varmegrader: DKNT Woman og Philosykos. «Klassisk komfort» ( 😆 ) ved møter, jobb osv: YSL – Y.

  Agent Provocateur – Strip er en komfortabel «koseduft» 😆 Og det samme er Ava Luxe – Madame X.

  Kunne sikkert kommet med flere, men får vel gi meg 🙄

  Flott innlegg igjen byP 🙂

  1. Ja, der finnes så mye flott som gir komfort, ikke bare de safe men også de spennende personlige valgene, slik som Black Orchid hos meg for eksempel 🙂

   Jeg er så glad i Bas de soie, og du kan tenke deg at ventingen på den var nokså uutholdelig etter å ha gått forbi den i London. Jeg snuste opp hele milliliteren du sendte meg, og når den endelig dukket opp i posten fra dear Paris (med hjelp av Alt Godt) var jeg i lykkerus og ganske så velduftende. Jeg trenger litt mer humør for å dra den på, men når jeg først gjør det så føler jeg meg fantastisk. Så jeg skjønner absolutt hva du mener 😉

   Hehe, det virker som huden min sluker mye skummelt, men er absolutt enig i at Black Orchid er heftige saker.
   Mmm, L’Heure bleue ja..den er virkelig noe for seg selv, nostalgisk, rolig, melankoli, mystisk.. Det blir nok en stor en til vinteren tenker jeg, skal bli interessant å se hvilke dager jeg velger den til og om det blir en komfort. Har jo falt fullstendig for Parfum og er redd jeg må gjøre noe med det 🙄 (decanter på rei rien var ikke avskrekkende dyre)

   Uhum! 🙂 Det skal mye til å styre seg når du (og dere andre 😉 ) forteller og skriver om Amouage. Hva annet kan en duft-tulling gjøre enn å sende avgårde prøvebestillinger og «swoone» helt av?!? 😆 Fantastisk luksus altså 🙂 Digger Jubilation 25 fordi den fungerer så perfekt som den lille «luksusen i hverdagen». Kan jo også ha noe med at det er en utsøkt chypre, men ja.. mmm! 🙂

   I love my Prada’s, men hjelpes! Har nesten glemt av de nye utgivelsene 😯 men de rørte ikke ved meg altså..selv om jeg synes at tuberosen var ok. Kanskje feil type tema/råvarer å gjøre minimalistisk å delikat kanskje? Håper de gjør det bedre neste år.

   Hehe, Bornéo er saker ja. Hjelpe meg, hvordan fikk de mennene ett askebeger ut av den på deg da 😦 men jeg kan skjønne at den kan tolkes i alle retninger. Har lest flere skrekkhistorier om både kaniner, høy og diverse annet jeg ikke skal nevne 😆 Den er superflott på meg! Heldig 😀 Skal «spraye» den videre, og se om jeg kan få omvendt noen 😉

   Shalimar er så flott, får nesten litt ærefrykt. Guerlain’s klassikere altså, de kan virkelig berøre.

   De du nevner der er flotte tips. Merker jeg siklet ganske mye etter Black Cashmere i vinter for eksempel. Tror jeg bare må sette den på decantlisten, for flaskene på eBay ender sykt høyt. Mange savner den vistnokk.
   Philosykos var nesten det verste jeg kunne få første gangen jeg snuste på den, men etter å ha snust meg gjennom en del «grønne» dufter i vår så har jeg funnet ut at den ikke er så galen likevel. Jeg får noe nostalgisk ut av den, en slags naturopplevelse fra barndommen på en måte. Også er jo den fin, «ren» og har det jeg liker å kalle «sway» (duftinnsikt) 😉 Ikke flaske, men decant kanskje 😉 Deilig å kunne eliminere ting 😆

   Det er nesten som om det finnes en slags komfort i de fleste dufter, i mindre eller større grad.

   Tusen takk! Setter pris på det 😉

 4. Jeg burde jo ha med en Amouage jeg også, min blir Epic Woman 🙂 Prada er ikke noe for meg, den eneste jeg har likt er den originale Infusion d’Iris, men den også er bare helt ok. Men jeg har jo nok av andre ting på ønskelista og i skapet mitt, hehe.

  1. Hehe, ja bør vel det. Heldigvis der det foreløpig kun decanter jeg ønsker meg av Amouage med unntak av Jubilation 25 heldigvis 🙂
   Greit å eliminere ja, ønskelisten er stor nok. 😉
   Sliter med å velge bare 1 av 3 ønsker nå og det sier jo alt 😆

 5. Like This er forresten genial å bruke som romspray/»duftlys». Ta litt ris i et eggeglass eller en telysholder, spray litt Like This på risen, og vips så lukter stua fantastisk! Duftlys kan ofte bli litt overveldende og tunge, men dette funket perfekt. Gjorde dette lørdag, og stua mi lukter fortsatt svakt av parfymen 🙂

  1. Fantastisk tips Marte, skal jammen meg prøve. 😀 Har så langt kun brukt slike papirkleenex plassert på diverse steder for å få duft i rommet. Kun noen få parfymer det funker med da.

   Enig i at mange duftlys kan bli tunge og rett og slett fæle. John Galliano lyset mitt er snart tomt, og det var bare helt nydelig. Tror jeg skal se om jeg finner noen på eBay. Har veldig lyst på CdG2 duftlyset, det må jo bare være fantastisk! Også blitt litt nysgjerrig på Frederic Malle sine duftlys, de skal vist være helt syke når det gjelder konsentrasjon duft og måten den opppfører seg på i rom (fyldig og rik, uten og være påtrengende og kvalmende). Får sette de på snuselisten en eller annen gang jeg er i London 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s