11 Harmatan Noir | Parfumerie Generale

11 Harmatan Noir
Parfumerie Generale

2001
Eau de Toilette
Perfumer: Pierre Guillaume
Personlighet: Salt hud, tørr, stemningsfull, luftig, oppkvikkende, behagelig, drømmende..
Duftnoter: aromatisk tørt treverk, tørkede blomster, urter, sedertre, tørket jasmin, sitrus, mint.
Sountrack: Dune Prophecy Theme on Dune Sountrack 1984. (Brian Eno)

Fra det store øde, tidløse havet av sanden Sahara, blåser den tørre og støvete Harmattan. Denne permanente og sesongbaserte handelsvinden («Trade wind») raser fra sene November til midten av Mars, fra Sahara mot vestkysten av Afrika. Den fører med seg støv, og på sitt verste legger Harmattan seg som en tykk tåke og dekker landskap og byer med ett gyllent, mystisk og stemningsfullt slør, kun opplyst av det lille sollys som trenger gjennom sanden (Harmattandisen)..

..Trafikk, fly spesielt, og dagliglivet ellers i samfunnet lammes. Men ikke all effekt er negativ. Forfriskende Harmattan kjøler ned og gir ett velkomment avbrekk fra den intense heten, noe som har gitt vinden kallenavnet «The Doctor». Det er også sagt at støvpartikler fra Harmattan kan nå over Atlanteren og har dukket opp i Nord Amerika..

Dette er inspirasjonskilden som danner grunnlaget til Parfumerie Generale 11 Harmatan Noir, min tredje flaskeverdige favoritt fra linjen.

11 Harmatan Noir blåser opp og avkjøler forfriskende med kald fersk mynte, noen ubestemmelige aromatiske undertoner og en tanke salt. Oppleves nesten som å få en silkemyk fønvind full med lukter fra sin ferd over aromatiske planter, i ansiktet en varm dag. Behagelig, oppkvikkende og gir lettelse etter intens varme..

11 Harmatan Noir er nå godt i gang med sin luftige reise, den har blåst fra seg og mister sin «minty freshness» raskt på min hud (på papir varer mint-notene lenge, flere timer. Kan variere veldig avhengig av hudkjemi tror jeg). Men det forfriskende elementet videreføres med noe transparent «herbalsk» (mildt, oppkvikkende og urteaktig), og omtrent «usynlig» citrus.

Den mineralske saltnoten tar så dominans. Knusktørre trenoter virvler med og pusher det herbalske elementet i bakgrunnen, og 11 Harmatan Noir får ett varmere uttrykk, virker mer tørr, eksotisk og rett og slett «sandete»/»støvete» på huden min. Minner meg om smaken av ren, svett og soltørket hud, en varm sommerdag etter en svømmetur i saltvann..

11 Harmatan Noir har nå pisket opp sand og støv og dekker alt den kommer over med sin mystiske, glødende dis.
Av og til kan jeg registrere noe svakt søtlig som gir duften varme lengst inne i spiralen av abstrakte noter (milde krydder, svake antydninger til blomster, søt sort te). Sakte men sikkert løyer vinden, sanden legger seg og 11 Harmatan Noir tørker ut på huden slik, uten å gjøre stort mer av seg. Ett ekko av mint og mørk te anes, transparent, tørr, varm og woddy..

Gjennom hele komposisjonen er duften «luftig», alle notene blåser harmonisk i hverandre. Største kontrasten er når de kalde/varme notene møtes og drar 11 Harmatan Noir i den varme, salte og tørre retningen jeg har blitt så fascinert av. Og selv om jeg ikke er så begeistret for aromatiske friske dufter, så treffer 11 Harmatan Noir meg.

11 Harmatan Noir er minimalistisk i noteveien, har en rolig behagelig personlighet, «austere», ingenting er mer enn nødvendig, alt er mesterlig enkelt. Likevel opplever jeg 11 Harmatan Noir så kompleks, og full av en enkel rå mystikk jeg finner det vanskelig å sette i ord.

11 Harmatan Noir gir meg store assosiasjoner av enorme eksotiske opplevelser av helt uvant landskap og terreng, mektige solnedganger, vær og vind, og skaper dype følelser av frihet.
Jeg drømmer meg bort og seiler fritt avsted på ørkenvinden..

11 Harmatan Noir er duften i linjen jeg synes blir mest utypisk PG. Den er fratatt all sødme som ofte danner grunnlaget for basen til en PG. Likevel mener jeg å kunne kjenne en viss signatur, det kan være bruken av råvarene som går igjen og gir en opplevelse av en naturtro duft, eller måten de er så helhetlig deilig sammensatt på av PG skaper Pierre Guillaume.

11 Harmatan Noir sitter tilfredstillenede på huden, men ikke lengre enn 6-8 timer. Og som advertised; sillagen er «luftig» og ligger nærmere huden enn hva man skulle tro. 11 Harmatan Noir faller litt over på det maskuline, med sine lette aromatiske og tørre noter, men er ikke noe som bør vektlegges før den testes. Dette mesterverket av en abstrakt ørkenvind bør oppleves av alle!

Parfumerie Generale‘s profil har en sterk gjenkjennelig og minimalistisk stil. En «PG» byr på rene linjer, personlig «brand identitet», tradisjon/gammelt smelter sammen med det nye og moderne, kjærlighet for «the trade» og jakten på «den gode duften» kreert av råverer med kvalitet. Samt gleden av å gi vekk noe flott og spesielt til hver enkelt som PG viser tydelig med sin nydelige innpakning. Verdt å nevne er esken i lerret/lin-struktur markert med PG-logoen, og det vedlagte kortet med poetisk beskrivelse av den aktuelle duft. Subtilt, stilig og tilfredstiller luksusdyret rikelig.
se 03 Cuir Venenum|Parfumerie Generale for fyldigere beskrivelse.

Men det viktigste er i bunn og grunn;
duftene får fokus, og blir grunnlaget for all suksess.

Flakongene i denne store linjen er like, enkle, klassiske og solide, har også på fint fått navnet «Diolène». Hver parfyme har sitt eget unike nummer, og flakongen er således enkelt merket med en sirkel som beskriver nummer, signert Parfumerie Generale. 30ml flakongene har også parfymens navn beskrevet på. Linjen som kalles «Private Collection» (L’Ombre Fauve) har ikke nummer, de er kun merket med navn og konsentrasjon (Eau de Parfum, Eau de Toilette..).
Dette fremmer lik interesse for alle, man kan oppleve duften fri for forhåndsklassifisering og kan bestemme seg selv om duften passer akkurat for deg. Det hele er toppet enkelt med en sort, sylinder av tynt metall…

Advertisingen for hver duft i den nummererte linjen benytter flakongen. Setter så fokus på hoved-tema, råmaterialer og følelsen duften skal forsøke å gi. I 11 Harmatan Noir sitt tilfelle er det valgt å fremheve duftens kjølige aromatiske friskhet som dominerer toppnotene, i form av pent sandblåste isbiter. Personlig mener jeg duften har en større varm og tørr personlighet enn dette gir uttrykk for.

Parfumerie Generale er en kjempelinje med dufter kreert av «kjemikeren gone parfymør» Pierre Guillaume. Han har tatt med seg det beste fra kjemiens verden, og blandet det med en god dose glede for skikkelig parfymekunst, en desiliter humor, litervis med kjærlighet og lager dufter som han håper også vi skal falle dypt i forelskelse i. Det er absolutt ikke ett problem, den søtlige og etterhvert så typiske «PG-basen» går igjen i flere av duftene og er vansklig å motstå, og kan sikkert varme det mest hardføre hjerte. Dette kan fort bli en skummel afære, spesielt når man blir servert opp i mot 30+ mer eller mindre deilige dufter, hvor minst fem-ti kan enkelt plukkes ut som personlige favoritter..

PG11 Harmatan Noir kommer i 30 ml, 50 ml. & 100 ml.

Parfumerie Generale finnes hos Heaven Scent i Oslo.
Les min shoppingerfaring her.

***

Jeg er fascinert av ørkenlandskap, og østlig mystikk. Hele denne uken mens jeg funderte over PG11 Harmatan Noir har en trang til å teste ut flere såkalte «ørkenmarokkanere» meldt seg. Jeg vet flere er svært glad i Andy Tauer’s L’air du desert marocain noe jeg kan forstå, men dens under har ikke helt løst seg i nesen min. Gir ikke opp, er glad i min lille selvlagde decant. Serge Lutens Chergui har imidlertid grepet meg, og er en som vokser mer enn forventet. Teo Cabanel Alahine er også en som kan passe i kategorien «ørkenmarokkaner» gjort på klassisk fransk vis og er satt på decantlisten. Stéphanie de Saint-Aignan Berberiades Extreme ble for såpete/sur for meg. Må også finne en prøve av Un Thé au Sahara..

Ikke nok med det, jeg har dratt frem mine beste ørken-filmer alt fra seriøse sci-fi kultfilmer som Dune 1984, Stargate 1994 til mer feelgood som The Mummy 1, 2 & 3, Sahara.. På fredagen raste jeg gjennom nye Prince of Persia, ett episk adrenalinfylt effekt-eventyr med nok av sand og ta av. Pen å se på Blu-ray, men er nok ikke den «dypeste» filmen for å si det slik. En grei avslutning på denne sandblåste ørkenuka 😉

noter & info: luckyscent.com & Parfumerie Generale.
kilder Harmattan: Wikipedia.com , Encyclopædia Britannica & Caplex.no
blide 2: Camels at sunset by asands on flickr
bilde 3: l’harmattan by Christian Illum on flickr
bilde 4: Mauritania by John Spooner on flickr
bilde 5: Plant Sand and Sky VI by lHarkness on flickr
bilde 6: Mac Woods Dune Rides, Silver Lake…by Corvair Owner on flickr – remixed cut
bilde 7: Sea Salt 1 by gary_foulger on flickr
bilde 8: silk by World’s Saddest Man on flickr
bilde 12: Parfumerie Generale.com – PG11 Harmatan Noir
bilde 15: Dune Cover Art fra IMDB.com
Reklame

12 kommentarer om “11 Harmatan Noir | Parfumerie Generale

 1. Sukk! Jeg er også fascinert av ørken, og har opplevd sandstorm fra Gobi i Beijing i desember – det var en annerledes opplevelse enn du beskriver her 😀
  Veldig glad jeg skal til Oslo-byen neste uke og denne gang har tid til å besøke Heaven Scent, denne skal jeg definitivt snuse på.
  Utover det gjorde denne posten at jeg fikk lyst på «Smash» !
  Fantastisk omtale fra deg nok en gang -takk for det 🙂

  1. Ja! Opplever ørken så unorske som du bare kan få det og eksotisk, mystisk.
   Oj, det høres ut som en opplevelse 🙂 kanskje en god del mer sandete og litt ubehagelig? 😀
   Jeg har nok ørkenturer/stormer tilgode, men er noe jeg absolutt kommer til å prioritere å oppleve en gang! Må også få med meg Pyramidene samtidig, når jeg først er ute i ørkenen.

   Ahh, misunner deg der altså. Kunne gjerne tenkt meg en slik real sniffing på PG-ene fra testere. De ble ikke så veldig prioritert i London. Men sikkert like greit, enklere å kjøpe med seg hjem det som står rett forran og frister 🙄
   Ja der sa du det, smash! hadde vært prikken over i-en nå altså.

   Tusen takk 🙂 Glad jeg kan være med å inspirere.

 2. Sukk her også 😀 Jeg er også svært så fasinert av ørken. PG11 Harmatan Noir har jeg jammen ikke testet, og det bør jeg visst skjønner jeg 🙂

  PG er så gjennomført elegant, og jeg digger virkelig de solide eskene. Har bare flaske av Brulure de Rose enda, men det blir vel flere. Har vondt for å bestemme meg – Skulle helst valgt rundt 10 stk 🙄

  Fantastisk omtale byP 🙂

  1. Østlig natur/mystikk/dufter er fortryllende og fangende. Så vidt jeg tør å ha på meg Montale Black Aoud for eksempel..da hadde den blitt dagens duft hele uken 😀
   Ja du må få teste 11 Harmatan Noir, skal notere det på listen jeg har her 😉 Spennende å utforske ørkendufter, leter etter flere jeg.

   Helt enig! Flott innpakning vi får servert her. Hehe, skjønner hva du mener. Flere står på vurderingslisten, mangler også å prøve noen jeg er nysgjerrig på som Felanilla for eksempel. Redd der finnes flere favoritter 🙄

   Takk! 🙂

 3. Poetisk og nydelig beskrivelse! Skulle ønske den luktet sånn på meg, hehe. Min hud framhever mint, salt og noe maskulint. Men jeg har jo heldigvis nok av andre PG å ta av 😀

  Har en prøve på Un Thé au Sahara liggende, vurderer å sende den videre til deg. Men rakk ikke å prøve den skikkelig før jeg ble syk, må testes en gang til. Tenkte å lage til pakker til deg og Helge/Jorid forrige helg, men orker ikke sitte og leke med parfyme når jeg ikke kan lukte noe…

  1. Tusen takk! 🙂
   Det virker som om jeg opplever den litt «omvendt» av det som er tenkt, men det er jo supert for meg 🙂 Flott duft, huden min er ikke egnet for mint så den forsvinner kjapt og saltet gjør det hele varmt og spennende. Veldig truffet av minimalismen vs. store «grande» inntrykk.
   Er kanskje den mest maskuline duften fra PG som jeg har vært borti, men har jo lant ifra prøvd alle. Kanskje Papyrus de Ciane kommer rett bak, er ikke helt sikker. Den virker mer motagelig for begge egentlig. Absolutt, for mye å velge mellom. Bare å plukke seg en 10 stykker, er ikke en umulighet. 😆

   Takker ja til det, når du er ferdig med den. Lurer på om den ligner PG11 på ett vis.
   Uff, ja det er ikke artig å leke når man er syk. Ikke noe hastverk, har alltids noen prøver liggende å snuse på 😆
   Har ikke testet så masse denne uken, litt mer sporadisk, gjerne for å sjekke om duftene på ønskelisten er like ønskelige som før 🙄 Joodaa..

 4. Jeg syntes Un The au Sahara var veldig rar i åpningen, men etter hvert ble den en ganske god telukt. Svart te var det som dominerte i drydownen på meg. Minte meg ikke om PG11. Men jeg har som sagt ikke sniffet på den med en nese som er helt i vater 🙂

  1. Ok, det høres ut som noe jeg allerede tenkte den ville bli. Mer te aktig en direkte «ørkenaktig». Har erfart at SdS-A duftene er spesielle, ofte rare i åpningen, men blir bedre etterhvert. Er en linje jeg gjerne ville prøvd fra testere, prøvene begynner å bli litt vansklige/dyre å skaffe. Snuste så vidt på de i Stockholm.

   Er veldig interessert hvis du skulle bestemme deg for å swappe prøven 😉

  2. Prøvde den såvidt i går, men er ikke frisk nok til å kunne kjenne hele spekteret. Den er ganske søt, litt som svart te med sitron og sukker. Liker den bedre nå enn jeg gjorde før. Skal prøve den et par ganger til etter hvert som luktesansen kommer tilbake. Sender den til deg om jeg finner ut at den ikke er noe for meg 🙂

   Har de ikke prøver av de fleste på Luckyscent? Det var der jeg fikk prøve av denne.

   1. Ok, høres flott ut. Håper du får en snarli recovery da, grusomt med tett nese 😦

    De har hatt, mange er tomme og utsolgt. De som har prøver virker ikke så spennende, Royal Palm og Le pot aux roses. Kunne vært artig å snust på roseduften, men jeg er nesten helt sikker på at den ikke er noe for meg.

 5. Sitter med Harmatan Noir på armen, og synes den er helt fantastisk 😀 Heller over på den maskuline siden, men gjør ingenting for min del. Den har noe brennende herlig krydder i alt det minimalistiske, og føles usøtet og superelegant. Skulle gjerne hatt en flaske (av denne også ..) 🙄

  1. Åhh, så stilig at den slo ann 😀
   Absolutt en av de mer maskuline fra PG, men er ikke så hardfør i kantene at det gjør noe. Varmen og den fantastiske duften i seg selv gjør den nok aktuell for alle. 🙂
   Det salte aspektet og det at den ikke var typisk PG-søt slo veldig ann med meg. Superelegant er en fin beskrivelse, kunne gjerne hatt «skjorten over denne».
   Måtte bare ha den, klarte heldigvis å vente på å spare den opp 🙂 Og den forsvinner, har tatt igjen 03 Cuir Venenum nå.

   Hehe, skjønner det så alt for godt 😀 . Alt for mange PG er så likendes og deilige, også blir de nesten nødvendige hele bunchen. 🙄
   Akkurat nå ble jeg fascinert av den siste jeg bestilte prøve av, Corps et Ames, men heldigvis en av de få jeg ikke trenger.
   Men den der Un crime exotique altså..er skummel. Iris Oriental driver også å maser om oppmerksomheten 😆

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s