Tubéreuse criminelle | Serge Lutens

sides in White[byP1999
Eau de Parfum
dødelig [Mortel/mortal]
Parfymør: Christopher Sheldrake
Personlighet: Sjokkerende, sær, kald, hypnotiserende, psykotisk, farlig, vakker..
DufNOTEr: Tuberose, Jasmin, appelsinblomst, Hyasint, muskat, kryddernellik (clove), Styrax, Musk, Vanilje.
Soundtrack: Bad Romance (Grum Remix) by Lady Gaga.

..Slik visualiserer jeg mitt første møte med Tuberéuse criminelle. Sjokk! Øyner sperrer seg opp i terror, nakkehår strekker seg og det går kaldt nedover ryggen. En ufrivillig skjelving lyner gjennom kroppen. Noe er galt, nesen skriker i alarm og sender faresignaler til hjernen. Jeg snuser hypnotisert og klarer ikke å bestemme meg om det jeg trekker inn i gode drag frastøter, eller tiltaler..eller er lurt å sniffe på i det hele tatt! Jeg rister på hodet, pakker ned det lille jeg hadde av den dype kobberrøde «juicen» i sin lille sorte eske og tenker ikke mer på den..

..men hele tiden merker jeg den stille og tålmodig lokke. Nesen er stadig sulten og har begynt å få sansen for duften av en utfordring og tuberose.. Fra mørket i «den lille sorte», leter jeg frem denne store duften, og lar den få spre sine skremmende fumer på nytt mens jeg følger spent med på det spekter av sider, assosiasjoner og følelser den bringer. Med sjokkbehandling hadde Tubéreuse criminelle allerede begynt å feste sitt grep om meg, før jeg fikk se ett eneste glimt av det bortgjemte vakre bak masken. Nå er jeg fortapt..

Etter sjokket har sunket litt inn, og nesen har akseptert og gjort seg kjent med det skremmende førteintrykket, kan jeg endelig begynne å sortere ut og prøve å vri hodet rundt på Tubéreuse criminelle.

Jeg møter tuberosen ved døren, og er ikke sikker på om jeg vil bli med inn..eller om at jeg i det hele tatt for lov. Noe nervøst faller over meg, men mer i form av den rastløsheten man kjenner på når man gleder seg til noe. Ett skrikende kjølig vindpust av kamfer, frisk menthol, gummi krever all oppmerksomhet. Skremmene, og lite innbydende lokker likevel tuberosen meg med sine gylne, kalde lysstråler. Jeg vet den er der, for selv her kjennes den sykelig forvridd blant kaos og terror. Det er stille. Unaturlig stille.. som om vinteren har usynlig pakket seg rundt og kvelt all lyd. Finnes det skjønhet bak den tunge ståldøren? Ja..den måtte bare ødelegges først, for så å bli lagt merke til med ny og forsterket effekt..

Før jeg rekker hendene frem for å kjenne på den kalde ståldøren, lukker jeg øynene og ser glimt av..

skjærende hvite liljer, rene og duggfriske. Plassert nett og nøyaktig i en organisk vase i skinnende sølv, på ett rått shabby stålbord midt i ett bilverksted med alt som følger med..gummidekk, oljesøl, kaldt metall, verktøy, støv, plastikk..

…[fantasi]

Jeg ser hvite koridorer, uten ende, mål og mening..

Jeg ser herlig twisted avant garde High fashion..

Jeg ser [på god avstand] «døden» selv spasere ved elven..

Ståldøren åpnes på vidt gap, og jeg får endelig møte noe fantastisk vakkert i alt det «stygge», Tubéreuse criminelle..

Den er puur og natur-aktig, men ikke naturlig. Sårene fra toppnotene har satt sine tydelige spor, noe som gjør den melankolsk og skjærende vakker. Så enkel og ren, og det er noe pulserende/glødende og rolig ved den nå. Tubéreuse criminelle er i fyldig blomstring med en lett orientalsk vri. Jeg kan ikke annet enn å beundre den og snuse hypnotisert. Sakte inntar den sin kobberrøde drakt subtilt med appelsinblomst, honning og blir etterhvert mer hud-nær med antydning til svak kremet vanilje og musk. Alt i perfekt harmoni, bare nyanseforskjeller kan merkes, og duften oppleves som en helhet (eller såkalt «soliflore»).
Forførende smiler Tubéreuse criminelle til meg, før hun visner stille vekk med ett sensuelt sukk og forlater sitt «palass» i full viten og selvtilfreds med det drama hun har forårsaket på huden min..

[Dette bildet skulle jeg så gjerne ha brukt her, men å linke dit er vel lovlig.
Det ER Tubéreuse criminelle for meg.]

Det er ikke mangel på assosiasjoner og bilder som dukker opp, når jeg er i Tubéreuse criminelle. Mange er spredt, helt uten logikk, malplassert, uten direkte sammenheng og motstrider hverandre. Full dose intrige og spenning! Jeg opplever hovesakelig duften i to hoveddeler; den sykelig sære og forvridde starten dominerer hele komposisjonen. Når sjokkbølgene har gitt seg og tuberosen har fått sette seg på huden, åpenbares «svanen fra den stygge andungen» og forbløffer, fortryller, fanger for så å forsivnne flørtende og litt ertende..

Det har blitt mange «dabbe-tester», og så endelig en passende decant på 5ml.. Jeg bruker den ikke så ofte. Er ikke sikker på om at det er fordi jeg har så lite av den å bruke, eller det at den krever ett spesielt humør. Men jeg har merket at den blir oftere sprayet på nå enn før, og decanten går sakte mot 2,5ml.. Duften sitter veldig godt på huden min, men forsvinner tydelig etter dagens bruk. Tubéreuse criminelle har nå også hypnotisert meg til å tro at den engang så fæle starten, nå er noe fascinerende og spesielt. Jeg trekkes mot «vanskelige» dufter, og denne tuberosen har virkelig mange sider som kan studeres i det uendelige..

Tubéreuse criminelle tilhører den eksklusive Les Salons Du Palais Royal Shiseido «non-export» linjen. Flakongene med sin karakteristiske klokkeform er enkle å kjenne igjen og blir ofte kalt “bell-jars”, som er prikken over i-en på disse ettertraktede duftene. Siden de er uten spraymekanisme, må de decanteres om hvis spray ønskes. Dette er svært fort gjort, og har blitt ett kjært ritual personlig. Tubéreuse criminelle er for øyeblikket farget i en fyldig amber som går mot rødt (kobberrød). «Bell-jaren» er enkelt merket med tilhørende merkelapp og SL-monogram, som gjentas igjen i den ytre gråsvarte emballasjen. Tidløst, enkelt og stilig med en gjennomført eleganse fra Serge Lutens. Fokus rettes mot duften.

Jeg skjønner godt hvorfor Serge Lutens lar Tubéreuse criminelle få stå royalt på hylleplass i smykkeskrinet Serge Lutens – Palais Royal, i Paris.
Tid, ro, ett mottagelig åpent sinn og tålmodighet må til får å få vridd hodet rundt denne tuberosen. En helt vanlig duftinteressert person på jakt etter en parfyme, bestemmer seg ofte som regel innen ett minutt (eller kanskje så lite som 10 sekunder) om duften faller i smak eller ei, og hiver seg avgårde på den neste…og neste. Dette er helt normalt, har også «vært der» selv.

Tubéreuse criminelle er ikke laget for, og ville ikke overlevd på en slik hylle. Ingen ville opplevd dens skjønnhet.. Non-export linjen inneholder de duftene som er mindre kommersielle og kanskje for vanskelige for de fleste som bare ønsker seg noe som dufter godt. Det linjen garanterer er en utfordring for alle duftelskere, også de mest hardføre av neser får noe å virkelig bryne seg på. Etterhvert som duftene blir bekjente, og til mer man reiser inn i Serge Lutens sine verdener av mystikk, finjustert kompleksitet, personlige minner, magi og østlige fumer, jo mer uunnværlige og kjærlige blir de.
En Serge Lutens duft kan ende opp som en følgesvenn for livet..

Update: Desember 2011 ble Tubéreuse criminelle innlemmet i Ephemeral Collection som normal 50 ml. exportflaske, og er enkelt tilgjengelig via spesialparfymeri og diverse nettshopper verden over.
75 ml. klokke-flakong hos Serge Lutens – Palais Royal.
50 ml. «ephemeral collection» Export flakong.

notes: Now Smell This
bilde 2: Top Women at U.S. Steel’s Gary, Indiana.. The U.S. National Archives
bilde 3: Rubber Flaps..mmmm!! by Urban~Spaceman on flickr
bilde 5: Alexander McQueen Fall 2009
bilde 6: Sceneshot fra den flotte «Le Comte de Monte Cristo» (fransk) Arrow Films.
bilde 7: Partita a scacchi? / Chess match? by cigno5! on flickr
bilde 8: Louise Carbasse 1913  by Rudolph Buchner State Library of New South Wales collection on flickr Commons
bilde 9: La dame au chapeau by vk-red on flickr
Reklamer

19 thoughts on “Tubéreuse criminelle | Serge Lutens

 1. Fantastisk beskrivelse! Og nydelige bilder 🙂 Du inspirerte meg til å dabbe på Tubereuse Criminelle nå, den er virkelig noe for seg selv. Utrolig fascinerende å kjenne noe vakkert og melankolsk titte fram mellom frastøtende kamfer. Og den ekle starten varer kortere for hver gang jeg tester, nå forsvant den etter to-tre minutter. Deilig, fruktig og kompleks tuberose. Må skaffe meg en decant på sikt, men får vente til utpå vinteren tror jeg.

  • Takk! 🙂 Åh, så bra! Ganske så unik (og etterhvert deilig) tuberose dette her altså.
   Helt utrolig at den «snur» seg om slik den gjør, og at de faktisk lurer noe utrolig vakkert un der det frastøtende.
   Opplever også som du sier, at starten er blitt «kortere» og mer interessant og fascinerene.
   Fra absolutt en «no-no» aller første teste, til en av mine «tre store» tuberoser.. utrolig! 🙂
   Den får ett enda «kjøligere pust» i starten når den sprayes, så du har noe å glede deg til 😉 (hvis det er en dabbprøve du har hatt.)

 2. Perfekt og vakker beskrivelse byP 🙂 Du gjør deg virkelig flid med innleggene dine (i motsetning til mine hastige 😀 )
  Gjett hvem som sitter med Tuberose Criminello på armen nå 😀 Sjokket blir noe mindre for hver gang, og grusomhetene blir mer fasinerende for hver gang. Første gang jeg testet, tenkte jeg at det var som gift på armen. Nå seiler den opp, og kjemper i toppen blant favoritt tuberoser 🙂

  Tuberose Criminelle trenger en royal plass i Les Salons Du Palais Royal Shiseido. Egner seg ikke i en vanlig parfymebutikk. For «vanlige mennesker» er dette gift på flaske, ved hastig testing i butikk.

  Fasineres av de vanskelige jeg også, men er stadig usikker på hvor vanskelig det skal være. Jeg går lett i fellen med alt som lukter interessant, men hvor deilig er det egentlig å ha på seg som parfyme? Jeg har jo opplevd at ikke alle synes det lukter like godt av meg bestandig 😆 Sånn sett er det veldig kjekt med decanter iallefall, isteden for å stupe ut i det med diger flaske (som jeg har gjort feil flere ganger)

  Men for all del – Tuberose Criminelle er jo vakker på sitt vis. For meg vil den kreve et visst humør og en litt spesiell bekledning. Blir malplassert i en del sammenhenger, og perfekt i den rette situasjonen føler jeg.

  Gratulere med flott skildring byP 🙂

  • Tusen takk! Var litt spent på denne, den kan sprike i så mange forskjellige retninger også var det min første skikkelige Serge Lutens «utforskelse». 😀 Ble fornøyd til slutt.
   Neida, synes dine er riktig flotte jeg, de treffer ganske nøyaktig og er mye mer komplekse enn hva jeg får til helt enda 😉

   Hehe, det er bra den inspirerer 🙂 Jeg har den på meg selv som dagens.
   Uhum, gift på armen var en bra beskrivelse. Noe var liksom galt.. men nå er den kommet på sin plass 🙂
   Tubéreuse Criminelle sloss ganske heftig med Caron Tubéreuse om en førsteplass..og Carnal Flower er ikke mindre slapp, det er en «fight» i den også.
   Så langt sier jeg bare «De tre store», men tror at TC vil forfølge meg lenge.

   Helt enig i den! Det er både veldig positivt og litt frustrerende samtidig 🙂

   Hmm..ja du nevner noe der. Vet ikke hvorfor det er sånn at jeg skal absolutt ha tak i den «vanskligste» selv. For det er ikke alle jeg bruker, men det har jeg merket og tatt litt tak i etterhvert. Tror at jeg må konstant ha en utfordring på lur blant alt det deilige og vakre, ellers er jeg redd interessen vil dabbe av. (noe som selvfølgelig ikke er mulig 😆 )
   Hehehe, ja har hørt den selv, «du lukter spesielt i dag»… men har også fått gode tilbakemeldinger og jeg har en som går igjen «du lukter jo alltid så godt».. så jeg bare hiver på meg det jeg føler for og lar det bære eller briste 😀
   Skal prøve å holde meg til en 5ml. decant før Full Flaske når det er «lønnsomt». Decanter er supert! Men fulle flasker er også fristende.. 🙄

   Ja, den er det. Tenkte det samme angående klær, har jeg noe «spesielt» nok som matcher..? Men det ordnet seg.
   Den har iallefall krydret dagen, og er nå i sin deilige drydown. (Litt pepper fremhever TC på utrolig vis, hadde La parfum de Thérèse på ene hånden og TC på meg.. snuste litt om hverandre..mmm. Enda en spennede side!)

   Tusen takk! 😀

  • Å nei – Mine innlegg er ikke mer komplekse. Heller tvert imot 🙂 Vi må uansett skrive i den stilen som faller naturlig for oss, og det er morsomt med akkurat de variasjonene 🙂

   Drydown på TC er nydelig, og da er den virkelig vakker. Jeg opplever den ikke som ubehagelig å ha på seg i noen stadier, men sjokkerende. Hvis parfyme føles ubehagelig, tror jeg ikke det er meningen vi skal bruke den. Jeg har opplevd det med flere, og det har virkelig ødelagt dagen min.

   Men det å bruke vanskelige og spesielle parfymer, er jo helt ok så lenge vi trives med det selv 😀 (og ikke ødelegger for omgivelsene) Om vi lukter rart noen ganger, må de bare finne seg i 😆

   • De er uansett utrolig bra, og gir meg ett veldig godt og dypt inntrykk av en duft jeg aldri har luktet på før, pluss at de får meg til å bli nysgjerrig, lete, surfe og ja..kjøpe 😉 Helt enig! Mangfoldet er fantastisk og spennende å lese. 🙂

    Den er vakker, veldig vakker når alt har roet seg ned. Den turbulente starten er helt nødvendig for at den skal lande dit.
    Har aldri opplevd den som ubehagelig, men som «vanskelig» og sjokkerende.
    Skjønner godt hva du mener, har møtt mange ubehageligheter jeg aldri ville ha funnet på å hatt på som ELdO Secretions Magnifique, noen har også gitt meg migrene.. (er litt skeptisk før jeg sprayer på Prada Amber pour homme i ettertid..har gått bra. Det er jo en god duft.) Har også hatt på favoritter på helt feil tidspunkt ( Le Labo Patchouli 24 midt på sommeren når jeg bestilte den første gangen, fikk fnatt og holdt på å «kveles». 😮 Men om vinteren er den fantastisk).

    Ja! Det er viktigst å bli kjent med, utforske og oppdage, og til slutt føle seg ekstremt vel og like den «vanskelige» men fantastisk gode aktuelle duft.
    Stort sett så blir jo omtrent alt velduftende på oss, vi velger jo dagens med omhu og «great care». Kanskje noen ganger litt «spesielt» og det må iallefall mine omgivelser ta hensyn til 😆 (har ikke fått klager enda 😆 )

 3. Jeg liker innleggene dine veldig godt, Bipbap. Når du omtaler en duft, så skjønner jeg hvordan den lukter, og vanligvis vet jeg om jeg kommer til å like den eller ikke. Dere utfyller hverandre 🙂

  Enig med deg, det er mer sjokkerende enn ubehagelig/frastøtende. Som vanlig klarer du å sette ord på det jeg tenker, men ikke klarer å beskrive!

 4. Fantastisk poesi!

  Skulle ønske jeg kunne utvikle så dype forhold til dufter, og spesielt å kunne sette ord på følelsene slik du klarer.

  Kanskje jeg rett og slett må være mer oppsøkende på vanskelige dufter, prøve samme duften mer enn to ganger før jeg legger den fra meg.
  Tabac Blond er kanskje en av dem? Den var frastøtende første to-tre gangene, mens det nå er kjærlighet.

  Det blir nok en prøve på denne når jeg en gang skal sende avgårde en bestilling til tpc, så kan jeg se om jeg klarer å finne skjønnheten du beskriver.

  • Tusen takk! 😀

   Det er noen dufter som bare får fram det mest utroligste av bilder, ord og tanker.. Det kommer etterhvert som man snuser seg videre frem. 🙂

   Det viktigste er at du har det skikkelig morro samtidig som du snuser på litt forskjellig, med en økende grad av «vanskelig» eller utfordrende innimellom. (Min første var Dzing! faktisk! 😀 så kom CdG sine tyngre rariteter osv..)
   Jeg har alltid vært på utkikk etter noe «annet», annerledes, nyskapende og i retning «avant garde» (CdG) så det er vel hovedgrunnen til at jeg har en ting for litt vanskelige saker da.

   Så flott at du fant frem til Tabac Blond til slutt, den er en nytelse spesielt i puuur parfum. *tar en spray på andre armen* mmM (Tabac Blond og Jubilation 25.. hjelp! 🙂 )

   Første gangen jeg var borti TC her var ikke direkte vellykket, men den ga uslettelig inntrykk og forble innprentet på «hjernebarken». Har testet den utallige ganger siden. Noen dager var det den eneste jeg ville snuse på. Anbefaler en test av TC, det er om ikke annet en opplevelse..og fornøyelse! 😉

 5. Du skriver altså helt fantastisk, det er som om jeg opplever det samme som deg, det er krevende men jøjemeg så god du er. Takk for at du deler!
  Sarassins skremte vannet av meg, så jeg tviler på at jeg tør å stikke nesa i nærheten av denne 😉 men forstår så inderlig godt opplevelsen, at det må trigge litt ekstra innimellom, ellers blir det kjedelig.

  • Tusen takk! 😀 Setter stor pris på det! Håper det inspirerer. 🙂
   Sarrasins har sine moments, men TC tar virkelig kaka. Absolutt anbefalt en snus en gang altså! Det er slike som denne som bekrefter, pusher og får meg til å lete videre etter nye, spennende dufter. Fantastisk morro!

 6. Send meg ein mail viss eg skal ta med ei flaske! Det må jo vere ein strålande følelse, å gå inn og kjøpe den, berre. Namnet skremmer meg, tuberose og meg er ein dårleg match. Men eg gjer gjerne ei teneste, veit du! 🙂

  • Heisann 🙂 Så artig at du stikker innom her da, fra Paris og greier! 😀
   Er helt sikker på at å besøke «salongen» er en enestående opplevelse, tror mange går ut døren med salige utrykk og «bell-jarer» som voktes varsomt som om de skulle ha vært løveunger. Jeg har jo falt for TC da, og den forsvinner..decanten er på urovekkende nivå. Du må kose deg masse videre der borte. 🙂
   (mail sent 😉 )

 7. Tilbaketråkk: Tuberose: Power & Passion | VELDUFTENDE

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s