parfum|ert: Etat Libre d’Orange

Siden jeg venter spent på en liten prøve av den nye Like This|Etat Libre d’Orange og har tatt opp igjen bekjentskap med Tom of Finland, så fristet det med ett besøk i Etat Libre d’Orange – prøveboksen min. Snappet heldig til meg en samplepack fra Luckyscent.com når de lanserte linjen i sin nettshop, og slapp dermed dilemmaet med å velge ut hvilke av duftene jeg skulle prøve først. Det har vært et artig gjensnus med flere rariteter fra ELdO, til og med fått en ny full flaske-favoritt og noen sterkere kandidater til decant-listen ved neste TPC splurge.

Vive le parfum, le parfum est mort.. er det Etat Libre d’Orange med sin «Declaration of Independence» (i 6 artikler) har som slagord. I den frie «State of Orange» brytes alle tabuer, kunstneriske friheter blir tatt og fantasi i sin råeste og animalske form er det absolutte grenseland i søken etter dufter med helt rare sammensetninger og tankesett, som ikke skulle være mulig å mikse sammen. De pusher grenser, provoserer, og stimulerer i alt de gjør, om det er parfymens tittel, direkte grafikk eller duft. Mannen bak Etat Libre d’Orange er Etienne De Swardt, og den frie Orange staten holder hus ved den passe naughtye adressen 69 Rue des Archives 75003 i Paris. Talentfulle parfymører blir hentet inn, og får være med å sette sitt preg på spennende eliksirer, «fantastiske kroppsvæsker» og annet godt.

Hver duft har sitt konsept, med tittel, grafikk og en kort historie for å beskrive inspirasjon eller gi en setting for den aktuelle parfymen. Noen historier er håpløse men ganske underholdende å lese, andre er mer beskrivende og kan gi en aha! opplevelse.
Av og til tenker jeg helt andre ting og tolker duften som noe helt annet enn det som var tenkt.. Skjønner at det er litt markedsføring-taktikk ute å flyter her, men velger å ta den med noen klyper salt og en god dose humor. Etat Libre d’Orange er gjennomført, litt annerledes og har noen dufter jeg ikke kunne tenke meg for uten. En ELdO duft har god og potent holdbarhet på hud. De fleste finnes i 50 ml. flasker (til fin pris) og mange finnes i større 100 ml. flasker. Utvalget varierer litt rundt om i butikkene/online.

IMG_3506

Alle duftene har mer eller mindre fått en test-gjennomgang fra før. Som ofte med store linjer, plukket jeg fort ut favoritter som fristet til videre testing, mens resten ble liggende. Selv om flere var interessante, sære og svært gode, var det Jasmin et Cigarette som tok meg med storm og ble etterhvert verdt sin fulle flaske i samlingen min. Dufter som ble lagt til ønskelisten på The Perfumed Court var Tom of Finland, Rossy de Palma, Encens et Bubblegum og Rien. Andre jeg fant spennende å prøve ut var Putain des Palaces og Je suis un Homme, samt de to «skumle» Vierges et Toreros og Charogne.

Encens et Bubblegum
Incense and Bubble Gum – Røkelse og Tyggegummi
Parfymør: Antoine Maisondieu
Noter: fersken, bringebær, vanilje, liljekonvall, appelsinblomst, musk, røkelse.

Jeg er helt betatt! og kommer ikke over hvor smart Encens et Bubblegum er. Og det av en såkalt «fruity floral» ifølge TPC. Åpner «barnslig» med rosa tyggis blandet fantastisk med en dødens seriøs mild og transparent røkelse. Resultatet blir en frekk, leken og stilig duft som samtidig ber om å bli tatt på alvor. Får litt «muskyness» etterhvert og røkelsen kommer hakket tydligere frem, som også gjør den «maskulin» nok for meg. Får en «her har det vært en tennåring i kirken»-feel, og ser gjerne for meg en ung Madonna med kors-øredobber og store smykker rundt halsen. Moderat «kul» sillage (stikker av, kommer tilbake igjen) og varer for evig på huden. I likhet med Jasmin et Cigarette er dette en utenkelig kombinasjon dufter, som får nesen min til å «swoone» av og fanger interessen. Kan se for meg en hel flaske av denne sære duften. CdG Guerrilla 2 har en lignende feel som denne, men er mer stilig, unik og seriøs(en «rød» duft som får meg til å kle meg i sort).

Vraie Blonde
Real Blonde – ekte blondine
Parfymør: Antoine Maisondieu
Noter: aldehyder, champagne, rose, fersken, hvit pepper, myrrha, patchouli.

Her har den ekte blondinen hatt en fantastisk lukseriøs kveld på party og forsynt seg grådig med champagne og annet snacks, besvimt «flat out» og våknet opp dagen derpå med tydelig «hang over» og en «interessant» odør hengende etter seg. Sur, fizzy, litt «off», ubehagelig. Tenker ustelt og uvasket, feminin, fest parfyme fra i går, og mandler? Gir meg ett spennende bilde av en Hollywoodfest dagen derpå, og er en av de duftene som har det Etat Libre d’Orange lover. Den provoserer, er kontroversiell og ikke nødvendigvis pen. Spennende!

Je suis un Homme
I am a Man –  Eg er ein mann
Parfymør: Antoine Lie
Noter: bergamot, appelsin, sitron, myrt, kanel, kryddernellik, cognac akkord, lær, patchouli, animalske noter.

Er ikke stor fan av cologne og sitrus som parfyme, men når den blir gjort riktig er det vanskelig å la være å snuse. Je suis un Homme er blitt en av mine Etat Libre d’Orange favoritter, og noe jeg ser for meg hadde blitt mye brukt i sol, varme og sommer spesielt. Starter med en harmoni av krydret bitter sitrus med lovnader om lær og behagelige doser animalisme. Etterhvert som sitrusen brenner vekk, kommer «fatty» lett skittent lær frem (tenker lærboots etter en gjørmete ridetur?). Og som tittelen så galant beskriver, er Je suis un Homme maskulin så det rekker. Får en svak Lonestar Memories «extra light» vibb. Notert på decant listen, for denne vil jeg spraye.

Charogne
The Beast – Beistet
Parfymør: Shyamala Maisondieu
Noter: bergamot, lær, rosa bær, ingefær, lilje akkord, ylang-ylang, jasmin, røkelse, naturlig vanilje, moskuskorn (ambrette seeds), animalske noter.

Skrev tidligere og Charogne var nesten på grensen av hva jeg kan takle.. Jeg ble uvel av å snuse på den. Hadde en lignende opplevelse når jeg snuste aller første gangen på Guerlain Jicky EdP, men nå er vi to perlevenner 😀 . Når jeg med skerkkblandet fryd dro frem Charogne-prøven på nytt, hadde jeg ikke store forventningene. Men gjett om jeg ble overrasket! Starter ugjenkjennelig og fryktelig svakt på huden min, kjenner bare tendenser til ubehagelig men interessant animalisme(musc?), er litt søt, har noen krydder jeg ikke klarer å plassere men tenker ett ørlite sekund Coca Cola. Trodde først at prøven kanskje var ødelagt, som resulterte i noen ekstra dabber.. Bang! og den er i gang.. Duften sniker seg sakte men skråsikkert frem, og oppfører seg som en rose som åpnes. Etter en stund, er den fullstendig til stede. Får nå en vag feel av Christian Dior Hypnotic Poison, en slags heliotropeduft uten mandel? Tørker ned litt mer animalsk varm, og hinter med sødme i form av vanilje. Veldig spesiell duft, begynner å få sansen og må testes videre. «Beistet» er ikke så skremmende lenger.

Rien
Nothing – ingenting
Parfymør: Antoine Lie
Noter: røkelse, rose, iris, lær, cistus (labdanum), eikemose, patchouli, amber, spisskummen, svart pepper, aldehyder.

Rien var en av de duftene jeg fikk sansen for nesten med en gang, synes den var interessant, spennende og veldig god. Nå lurer jeg på om den har litt for mye av det gode.. Får ikke helt til å sette konkrete ord på den, må oppleves. Ironisk at «ingenting» kan være så mye/stort/kraftig, «Nothing is everything..». Minner meg svakt om Serge Lutens Cuir Mauresque(boozy cognac lær), og gir meg en følelse av suede-skinn?! Vintage vibber i form av hvite kurvstoler, hyller med porselensfigurer og tørkede blomster? Monster-holdbarhet!, kan gi hodepine.. Ved første tester så jeg allerede en full flaske i demring, men nå tror jeg at en liten 2,5ml decant er mer fornuftig til videre testing.

Jasmin et Cigarette
Jasmine and Cigarette – Jasmin og Sigarett
Parfymør: Antoine Maisondieu
Noter: Jasmin, tobakk, høy, aprikos, tonkabønner, sedertre, amber, musk.

Jasmin et Cigarette fortjener en hel anmeldelse. Jeg falt pladask og etter en del tester havnet den på toppen av Etat Libre d’Orange favorittene, og ble flaskeverdig. Starter friskt med jasmin og høy, som gir den spesielle assosiasjonen til ferdigrulla hvite sigaretter med tørr tobakk(rent askebeger). Får etterhvert litt sødme. Har godt med behagelig «skank», jasminen skifter mellom å være frisk og lett «svett», får litt moderniserte vintage assosiasjoner med «raspende dyp sensuell «french» stemme». Skaffet meg denne i fjor sommer, så det ble en sommerduft som ble pakket ned i vinter. Nå synes jeg den kan fungere like fint året rundt, og nyter duften gjerne nå  😀 Har lang holdbarhet på huden min, har ikke det største spekter av utvikling men det gjør ingenting.

Tom of Finland
The Passion continues..
Parfymør: Antoine Lie
Noter: Aldehyder, sitron, bjørkeblad, furu, SAFRALEINE (DUFTMOLEKYL MED VARM, PULSERENDE, KRYDRET, SAFRAN, LÆR, SUEDE KARAKTER), pepper, Cypress, galbanum, geranium, vanilje, tonkabønner, iris, vetiver, styrax, suede, musk, grå amber.

Starter med moderne aldehyder. Fortsetter med en herlig duft av rent moderne lær ala ELdO. Har en deilig drydown med vanilje og tonka uten at det blir gourmand-tendenser, og så føles den ut som en voksen «subtle» varm skinscent. Utvikler seg flott, men notelisten kan gi inntrykk av en mer komplissert duft. Varer overraskende lenge på min hud, og det med få dusjer. Vil si den er unisex. Nyter min decant nå, og når den forsvinner så blir det nok en flaske Tom på meg.

Eau de Protection..
with and inspired by Rossy de Palma
Parfymør: Antoine Lie & Antoine Maisondieu
Noter: ingefær, svart pepper, bergamot, kardemomme, Bulgarsk rose, jasmin, benzoin, patchouli, røkelse, kakao.

Dette er en rose etter mine preferanser! Det er en hyllest til skuespilleren Rossy de Palma og en «kjendisduft» utenom det vanlige. Den er vegetal, mørk, tornete, rett og slett farlig. Har ikke all verdens av utvikling, den holder seg like frisk og mørk omtrent hele tiden, litt kakao anes etterhvert som gir den mer dybde, men ingen gourmand kvalitet. Ubestemt på den, ønsker meg så langt en stor decant.

Follow the immortal ginger..[byP

Like This
with and inspired by Tilda Swinton
Parfymør: Mathilde Bijaoui
Noter: mandarin, ingefær, Gresskar Jungle Essence® (duftmolekyl fra Mane Flavor & Fragrance), immortelle/evighetsblomster (Helichrysum), Marokkansk neroli, Grasse rose, vetiver, heliotrope, musks.

Like This | Etat Libre d’Orange

..Like This gir meg en varm og koslig følelse, er spicy, foody,“oransje” og forførende,“cool” og intelligent samtidig. Tenker “pumpkins”, høsttakkefester, ull, flammende hår, intense øyeblikk, “the little things” og assosierer den utrolig nok med en Harry Potter-ish britisk kind of feel…helt perfekt frontet av Tilda Swinton. I (Love) Like This. byP

Putain des Palaces
Hotel Slut – hotell hore
Parfymør: Nathalie Feisthauer
Noter: rose, fiol, lær, liljekonvall, tangerin/mandarin, ingefær, rispudder, amber, animalske noter.

Ohh. Don’t get me started.. For sent! Putain des Palaces er en parfymert stor sak som åpnes glamorøst og pyntet. Ser for meg svunnet tids glamour(1920-30) og store overdådige trapper i flotte klassiske slottsbygninger. Etterhvert kommer moderne lær frem, duften får også en pudret kvalitet, og jeg er heelt fortapt. En scene fra filmen Mr. And Mrs. Smith med Angelina Jolie beskriver for meg Putain des Palaces spot on:

«…Det er kveld. Hun kler på seg en elegant kåpe, sprayer seg sofistikert med parfyme (PdP?) og plukker ut riktig veske for anledningen mens hun grasiøst glider ut døren for å utføre kveldens oppdrag. Hun ankommer hotellet. Hun behøver ikke gjøre annet en å danse lett med sitt fangende blikk, sikkerhetsvaktene vet hvorfor hun er kommet. Hun slipper inn i suiten. Kunden flirer sleipt og studerer sin vare. Med ett nikk flyr den elegante kåpen av og avdekker en figurnær kjole av sort lakk-lær, fluffy mørkt hår slippes løst og danser i en bølgende bevegelse, stropper festes på hender. Hun vet hun er farlig, vakker. Vi har vår femme fatale. Snap! Hun utfører sitt oppdrag kynisk og raskt. Kåpen knytes på, vesken stroppes fast og i siste sekund, flyr vår femme ut av hotellets vinduer hengende kun i veskens håndtak og avdekker dens funskjon som avansert vaier. Allerede før hun setter sine ben på bakken, har en sort taxi møtt henne og vår femme er på veg hjem, hvor neste oppdrag venter: naboparty..»

Duften er dessverre alt for feminin og jeg greier ikke å slippe unna med den. Uansett en fryd å teste, og en liten decant er ikke helt utelukket.

Archives 69
A beginning is a very delicate time..
Parfymør: Christine Nagel
Noter: mandarin, rosa pepper CO2, pepper, orkide & sviske Jungle Essence® (duftmolekyl fra Mane Flavor & Fragrance), røkelse, kamfer, benzoin, patchouli, musk.

Førsteinntrykk..


Eloge du Traitre
Praise of a Traitor – en foræder’s hyllest
Parfymør: Antoine Maisondieu
Noter: furu, laurbærblad, malurt, kryddernellik, geranium, jasmin, patchouli, lær, musk.

Ser kjapt på de første tre notene og grøsser. Starter «mørk grønn» i form av Laurel/bay-leaf og er aromatisk, samtidig som en viss sødme holder den litt tilbake fra det grønne. Sødmen kan komme fra wormwood som også har kobling til absinth, og det er en duft som blir kvalmende søt på min hud. Veldig maskulin, og kan være ett godt alternativ for menn som er trøtt av typiske cologner/sitrus/freshe og aquatiske dufter. Føles «voksen» ut, kanskje litt sleip også? Ikke for meg, didn’t get it.

Noël au balcon
Christmas in a swirl – Jul i en fei

Parfymør: Antoine Maisondieu
Noter: mandarin, vanilje, honning, appelsinblomst, aprikos, rød pepper, patchouli, musk, cistus (labdanum) kanel, svartfrø/Nigella (black cumin).
Førsteinntrykk…

Antihéros
Anti-hero – antihelt
Parfymør: Antoine Maisondieu
noter: lavendel, musk, sedertre.

En ukomplisert maskulin lavendel. Siden jeg ikke er så fan av lavendel-dominerte dufter (tror det kun er Serge Lutens Gris Clair, som har falt middels i smak), så hadde jeg ikke de store forhåpningene rundt denne. Blir svak og litt «svett» på huden min. Drydownen var ok, spesielt godt når lavendelen får litt mer sødme, og smelter mer inn i huden slik som den gjør i Ava Luxe Café Noir. Antihéros blir altså anti-meg.

Vierges et Toreros
Virgin and Torero – Jomfru og tyrefekter
Parfymør: Antoine Lie & Antoine Maisondieu
Noter: bergamot, muskat, pepper, kardemomme, ylang-ylang, tuberose, lær, Synarome Animalis – moderne variant (parfymør-base), costus røtter, patchouli, vetiver.

Ok, denne vet jeg var temmelig heftig første gang jeg testet den. Starter med svært tung animalisme(den varme melke/blod/metallisk-aktige typen), som enten interesserer eller frastøter. Ser veldig for meg blodsølet på logoen. Etter hvert så roer animalismen seg ned, og jeg aner en Tuberose. Veldig spesiell duft som er vanskelig å sette ord på, sikkert også en del syntetiske noter her for notelisten er ikke til hjelp. Akkurat nå hadde jeg ikke ville brukt Vierges et Toreros, men det er interessant å teste slike «ubrukelige» dufter også, og jeg kommer garantert til å utforske den videre.

fakta & noter: Etat Libre d’Orange, fragrantica.com, first in fragrance og Egne erfaringer.
bilder: Tatt av Etat Libre d’Orange sin originale prøvepakke fra 2010. Unntaket er bildet delvis av Tilda Swinton i reklamen for Pringle of Scotland. remikset og knipset byP.
Reklame

12 kommentarer om “parfum|ert: Etat Libre d’Orange

 1. Kjempefint med en innføring i Etat Libre d’Orange 🙂 Har lite erfaring med merket, men blir jo veldig nysgjerrig nå. Har vært fornøyd med det lille jeg har testet så langt. Vil nok bli flere.

  Apropo CdG Guerrilla 2: Brukte den to dager på rad, og er helt enig i rød duft som krever sorte klær 😀 Helt greit for meg som bruker mye sorte klær 😆

  1. Ja, tenkte det kunne være greit, siden det kan være litt vanskelig å velge i mylderet til Etat. Greit å vite sånn ca. hva man får duftmessig bak disse fæncye titlene. Fikk ikke med alle, så de får jeg ta igjen senere 🙂 Håper det var spennende å lese!

   Uhum, ja ikke sant?! Helt rart, men også veldig greit, glad i svart her 😆 G2 er veldig stilig og fascinerende.

 2. Fin innføring! Når du samanlignar med andre dufter, og ein har gjennom denne bloggen eit fint bakteppe for kva om kva du liker, blir det så mykje lettare å sjølv finne ut kvar ein skal starte. Absolutt spennande å lese:)

  1. Så flott 😀 Skal legge til de som mangler etterhvert, slik at alle duftene får noen få ord. Håper det blir litt enklere å plukke ut prøver som kankskje kan bli litt ekstra spennende, og gi mersmak i å utforske flere fra ELdO.

 3. Fantastisk post, morsom og informativ 🙂 Fint å få en innføring i de jeg ikke kjenner fra før, og å få et litt annet perspektiv på de jeg har testet selv. Ser at jeg må gi noen av disse en ny sjanse, et par av dem har jeg lagt til side etter en (mislykket) test. Men ELdO har mye jeg liker også. Har decanter av Putain og Jasmin et Cigarette, og ønsker meg bl.a. Vraie Blonde og Charogne.

  1. Flott, var akkurat det jeg ville med denne posten 🙂
   Hadde mine mislykkede selv som ikke fristet så mye, du ser for eksempel at Nombril Immense, Divin’Enfant og Don’t get me wrong, Baby ikke ble med denne gangen. Skal ta de med senere. Litt greit å få med alle uansett om de falt i smak eller ikke. Alt i alt så har ELdO masse som jeg synes er interessant, mer enn Le Labo for eksempel (selv om jeg ser at det ble noen få «loves» der også 😀 ). Åhh, Putain er bare herlig. Det blir decanter av Je suis un Homme, Rossy de Palma, og en liten av Rien. Charogne er faktisk på vippen, tror jeg vil prøve den litt til først. Encens et Bubblegum vil jeg ha en flaske av engang. Har forresten samme tankene om Tilda Like This, men vil også teste den litt til.

 4. Fikk en vending med prøver fra Luckyscent, og jammen var ikke Putain des Palaces med der 😀 Pakken kom forresten lynraskt! Bestilte søndag kveld 😯

  1. Oj. Så rask levering altså 😀 det kommer jo godt med. Skal bli spennende å høre hva du synes. Her har jeg fått sansen for Tilda 🙄 hvor skal dette ende? 🙂

 5. Nå har vi fått prøve på alle 20, tenkte å skrive litt mer om dem etter hvert, men det blir nok litt av et arbeid 🙂

  1. Hehe, jaa. Det ble litt mange merket jeg også. Fikk ikke med alle men de får komme senere. Masse gøyt å snuse på 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s