2 | COMME des GARÇONS

1236942385574378140_213759669

2
COMME des GARÇONS

1999
Eau de Parfum
Parfymør: Mark Buxton.
Duftbilde: Nye aldehyder-akkord, blekk-akkord, røkelse, magnolia, grønn te (green mate), krydder (koriander, kanel, spisskummen, kvann (angelica root), muskatnøtt) patsjuli, sedertre, vetiver, laurbærblad-olje, middelhavseiner-olje (cade juniper), amber-akkord (labdanum).
Soundtrack: Ikebana av Kevin Shields fra Lost in Translation.
Soundtrack: Goodbye av Kevin Shields fra Lost in Translation.

Comme des Garçons GuerillaStore winni3 flickr (CC BY-ND 2.0)

COMME des GARÇONS = Rei Kawakubo, avant-garde, polkadots, blodfans..

Dette er bare noen få ord som beskriver dette anti-motehuset, der kreativitet og nytenking er absolutt høyest verdsatt. Rei Kawakubo, grunnlegger og eier av CdG, skal ha utalt at hun egentlig ikke er så interessert i parfymer, og den holdningen gjenspeiles i COMME des GARÇONS mange spennende, og kanskje til tider sære duftkonsepter. De tør å gjøre det andre ikke tør.

COMME des GARÇONS lærte meg at en parfyme kan være så mye mer en bare en ok duft, og i praksis introduserte meg til nichemarkedet. Mange av konseptene forførte og utfordret meg til å tenke litt annerledes. Etter mange år med ett begrenset utvalg designerparfymer, var COMME des GARÇONS hjertelig velkommen, og er nå min favorittlinje. Prøver alt de kommer ut med, uansett. Ikke alt er like bra, men det er annerledes, kreativt og konseptmessig interessant.

Parfymøren Mark Buxton som også står bak debuten COMME des GARÇONS original fra 1994, fikk en brief om skape en parfyme som minnet om duften av svart blekk… Det som jeg synes er det mest spennende med skapelsen av CDG 2, er at Mark Buxton brukte moderne teknologi for å fanget opp en realistisk opplevelse av duften fra Japansk kalligrafi blekk også kalt sumi ink, og brukte resultatet i parfymen. Dette er kalt headspace teknologi, og du finner en grei beskrivelse på hva det går ut på her. Nå ser du kanskje for deg en dyp, smoky parfyme med røkelse og det ene og det andre, slik som jeg gjorde. Der tok jeg litt feil..

CDG 2 starter ”fizzy” med moderne aldehyder, friskt og en tanke voksaktig. En skarp abstrakt blomstret (magnolia?), søt og urteaktig duft inntar scenen. Jeg får assosiasjoner om sommermorgener, sollys som danser i skog i en lett og leken sommervind, skygger. Det er grønt og gyllent. CDG 2 roer seg så litt ned og starter sitt opprinnelige oppdrag, blekk notene trer frem og hele duften får en  klinisk/medisinsk/metallisk-feel som jeg mener å ha kjent igjen i andre CDG parfymer. Jeg har lest at det skal være Cumin/karve/spisskummen i hjertet på CDG2, og noen reagerer svært på det. Hvis jeg virkelig kjenner etter, så er der noe krydderaktig som holder seg i bakgrunnen, men ikke noe jeg reagerer på. Det hele avsluttes med myk røkelse og søt rotaktig Labdanum/amber-aktige tendenser.

Hjertenotene på CDG2 passer spesielt godt i sammen med duften av fersk kaffe… Når jeg var i Paris for noen år siden, så  hadde jeg en duftopplevelse i ”The Louvre”. I avdelingen bak Mona Lisa maleriet, henger det gigantiske innrammede malerier fra vegg til vegg over ett stort og åpent areal. En ”varnish” aktig skarp, men behagelig duft blandet med fersk kaffe møtte meg der og gjorde inntrykk. En av gangene jeg prøvde CDG2, hadde jeg en kopp rykende fersk kaffe i nærheten og overaskelsen var stor da jeg plutselig fant duften igjen, jeg ble «transportert» tilbake til Louvre Museet i Paris. Dette var et stort og spesielt minne for meg, noe som kan ha gjort sitt da jeg endelig bestemte meg for at CDG2 var en duft for meg.

Flakongen er designet av Rei Kawakubo og blir også brukt på flere parfymer fra CDG. Ett litt naivt 2 tall preger flasken, som har en reflekterende glatt sølvfinish, og til gjengjeld beskytter parfymen fra lys. Den er innepakket i en forseglet sølvpose, og det hele er dekt med en brun ytereske.

Jeg synes CDG2 er en herlig glad parfyme, litt rar, skiller seg ut, men allikevel enkel å bære. Unisex etter min nese, men tror kanskje en del menn blir skremt av toppnotene. CDG2 kan virke ”parfymert» i begynnelsen, men det går fort over, og blir til en duft som holder seg nær til kroppen, og er der dagen lang. Jeg hadde forventet meg en helt annen duft etter alt jeg hadde lest om den, men ble positivt overrasket, fikk gode assosiasjoner, og endte opp med en full flaske omsider. Brukes mest om vår/sommer, men fungerer bra en kjølig vinterdag, når man ønsker å mimre om lysere tider..

CDG2 finnes i 25 ml, 50 ml. og 100 ml. Også utgitt i forskjellige limited edition flasker. Alternativ er duftlys og røkelse-pinner.
kilder
Now Smell This, wikipedia.org
bilder
1. Fotografert av Per Christian H.
2. Comme des Garçons GuerillaStore av winni3 på flickr (CC BY-ND 2.0)
3. Stuck in Customs on flickr
Reklamer

8 thoughts on “2 | COMME des GARÇONS

 1. Sumiblekk, sier du!
  Tror jeg må prøve denne en gang til, da de har den i en fancy klesbutikk på veien til universitetet. I morgen kanskje? Jeg husker at jeg likte den, men klarer ikke helt å beskrive den nærmere enn det. Blomster og trær, men mørkere.

  Du bruker skikkelig stilige bilder i innleggene dine, forresten 🙂

  • Takk for det 😀
   Hehe, ja denne var virkelig vrien å sette ord på. Sikkert mange ukjente syntetiske materialer som er brukt. Men den får meg til å føle meg positiv og glad. Er en klype cumin/karve i den har jeg oppdaget i ettertid for de som ikke tåler det, men en virkelig spennende sak. Dette ble min første ekte CdG!

 2. Dette er ikke «herre-verjonen» Man, men den som kun heter 2 ikke sant? Har faktisk en prøve, og den er nydelig 🙂 Vil tro mange mann blir skremt av toppnotene som du sier. Tror jeg ønsker meg den her. Vanskelig å sette ord på, men er tydelig metallisk og luftig. Uvanlig, men herlig og glad som du sier, og lett å bære.

  • Dette er bare 2. Når man spesielt sprayer 2 kan starten være litt ekstra skarp og parfymete, sikkert på grunn av aldehyder. Dette vil kanskje få noen til å ombestemme seg, men resten av 2 er absolutt verdt å vente på. 😀 Fantastisk lett å bære.

   Jeg har også prøvd 2MAN og den faller under «Gucci Pour Homme» dufter, vet ikke hvem som hermer etter hvem. De kom ut ganske likt.

 3. «2» og «2 man» er to ganske så forskjellige dufter, ja. «2 man» er mye mer woodsy og litt standard maskulin, som du sier.

  Jeg likte «2» 🙂 Den er litt såpete, frisk og god. Jeg får ingen kaffe-Louvre assosiasjoner, men det kan godt være fordi vi ikke har vert lenger inne i Louvre enn inngangspartiet og den eneste kaffekoppen i nærheten er tom og et par-fem timer gammel…

  Jeg troor dette er en av duftene jeg skal prøve igjen når det blir litt varmere ute; dét gleder jeg meg til!

  • Tror ikke de har noen sammenheng, bare navnet? Er ikke helt sikker..

   Hehe 😀 må kanskje ha fresh coffee.
   Ja det var en «peculiar» duftopplevelse jeg hadde litt lengre inne i «komplekset» Louvre, 🙂 og det å finne en duft i en parfyme som minnet om den var bare utrolig. 2 er en deilig optimistisk duft å bruke når det lir mot lysere tider!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s